У МЗС розповіли про ситуацію в ОРДЛО та Криму / фото УНІАН

Росія не допускає міжнародних правозахисників до окупованого Криму та постачає зброю на Донбас. Таким чином Кремль намагається виправдати агресію проти України, вважають у вітчизняному Міністерстві закордонних справ.

Про це заявила заступник глави МЗС Еміне Джеппар під час виступу на віртуальній зустрічі на полях 75-ї Генасамблеї ООН, повідомляє "Радіо Свобода".

"Росія намагається виправдати свою агресію проти України, спотворюючи принципи R2P. Російська окупаційна влада відмовляє міжнародним правозахисним спостерігачам, зокрема, Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні в доступі до Криму. Не припиняються і незаконні поставки зброї і боєприпасів на Донбас. Життя населення на окупованих територіях перебуває під постійним ризиком", - сказала вона.

Відео дня

Читайте такожЗеленський анонсував внесення в ООН оновленої резолюції щодо Криму

Зазначимо, офіційної реакції російського МЗС на цю заяву поки немає.

Російська агресія в Україні: що було раніше

Президент України Володимир Зеленський в ООН наголосив, що Російська Федерація посилює мілітаризацію Криму, що порушує безпековий баланс Чорноморського регіону.

Окупація Криму: хронологія

  • Росія окупувала український Крим, увівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.
  • Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.