У 1994 році Україна, США, Росія та Велика Британія уклали Будапештський меморандум / фото mfa.gov.ua

Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Мелінда Сіммонс розповіла, що робить її країна як підписант Будапештського меморандуму.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Сіммонс сказала під час онлайн-заходу "Сполучене Королівство-Україна: Розмова послів" у відповідь на запитання посла України в Британії Вадима Пристайко.

Як сказала Сіммонс, країни-підписанти Будапештського меморандуму надали гарантії шляхом погодження, що вони не здійснюватимуть акт агресії проти України, а також, якщо акт агресії проти України буде скоєно, то це буде винесено на розгляд відповідних міжнародних форумів, і, зокрема в Організації Об'єднаних Націй.

Відео дня

Читайте такожКулеба пояснив важливість питання про Будапештський меморандум в опитуванні від Зеленського

"І звичайно, одним із підписантів є Росія, яка вчинила агресію проти України. І Сполучене Королівство, як і США, які теж є підписантами Будапештського меморандуму, зробили саме те, що ми сказали, що зробимо за цим меморандумом", - заявила Сіммонс.

Так, за її словами, Британія і США послідовно заявляли перед міжнародною спільнотою про російську агресію в усіх установах ООН, у Раді безпеки ООН, і виступали авторами і співавторами більшості резолюцій про російську агресію.

"Окремо, ми гармоніювали це нашою двосторонньою підтримкою у галузі безпеки, але насправді, меморандум зобов'язує підписантів порушувати питання агресії перед міжнародною спільнотою, і це те, що ми послідовно робили", - сказала посол.

Що таке Будапештський меморандум

  • У 1994 році Україна відмовилася від ядерної зброї.
  • Того ж року Україна, США, Росія та Велика Британія уклали Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум). Він містить пункти, які надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки.
  • Згідно з Меморандумом, США, РФ і Велика Британія зобов'язалися, зокрема, поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України; утримуватися від погрози силою, її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.
  • Згодом дві інші ядерні держави - Китай та Франція - надали аналогічні гарантії Україні в формі заяв.