Зеленський уточнив, що не йдеться про можливість відновлення ядерного потенціалу України. \ president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський заявляє, що винесене на всеукраїнське опитування питання щодо використання на міжнародній арені безпекових гарантій за Будапештським меморандумом не стосується відновлення ядерного потенціалу України.

Читайте такожУ Зеленського пояснили, навіщо зараз потрібно порушувати питання безпекових гарантій за Будапештським меморандумомПро це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам, повідомляє прес-служба Офісу президента.

Щодо наступних дій української влади у разі схвалення громадянами можливості використання положень Будапештського меморандуму для відновлення суверенітету і територіальної цілісності України Зеленський зауважив, що поки не може розкривати подробиць.

Відео дня

«Я сьогодні займаюся тим, щоб повністю відродити Державу Україна – самостійну, обороноздатну. Тому в нас не випадково з’являються військово-морські бази. Не випадково я підписую стратегічні договори, яких не було і близько у Держави Україна. Я підписую з Великою Британією, з Туреччиною. Я хочу ще з деякими країнами це зробити», – повідомив він.

Водночас Зеленський уточнив, що не йдеться про можливість відновлення ядерного потенціалу України.

«Ми говоримо про те, що всі повинні виконувати свої домовленості. В іншому разі ми з вами будемо не «за столом», як кажуть у європейських країнах, а будемо постійно людьми, які просять дати ще кредит, дати катер, дати ще бронежилет, дати ще маски, коли в нас COVID-19», – заявив Зеленський.

Він запевнив, що на проведення загальнонаціонального опитування 25 жовтня не виділятимуть коштів з державного бюджету.

Питання від Зеленського в день виборів

12 жовтня Зеленський заявив, що в день проведення місцевих виборів 25 жовтня перед українцями будуть поставлені п'ять суспільно важливих питань.

Це загальнонаціональне опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, наголосили в Офісі президента.

Так, громадян планують запитати: "Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?". Друге запитання стосуватиметься можливості створення на Донбасі вільної економічної зони.

Також українців запитуватимуть, чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300 осіб; чи підтримують вони легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжких хворих; чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.

21 жовтня у партії «Слуга народу» заявили, що фінансуватимуть анонсоване Зеленським опитування 25 жовтня.

Довідка УНІАН. У 1994 році Україна відмовилася від ядерної зброї. Після цього в 1994 році Україна, США, Росія та Велика Британія уклали Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум). Він містить пункти, які надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки. Згідно з Меморандумом, США, РФ і Велика Британія зобов'язалися, зокрема, поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України

; утримуватися від погрози силою, її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.

Згодом дві інші ядерні держави - Китай та Франція - надали аналогічні гарантії Україні в формі заяв.