В агентстві натякнули, що рішення КСУ може загрожувати безвізу / фото УНІАН

Скасуванням статті про відповідальність за недостовірне декларування Конституційний суд зашкодив міжнародній репутації України. До того ж це - прямий механізм до перегляду безвізового режиму з Європейським союзом.

Читайте такожНАЗК закриває реєстр е-декларацій після рішення Конституційного суду

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков заявив журналістам на брифінгу.

Відео дня

«Вимога декларування - це вимога Конвенції ООН проти корупції. І вона є частиною української Конституції. Декларування було частиною угоди про безвізовий режим з ЄС. Тому це — прямий механізм до перегляду безвізового режиму», - зазначив він.

Конституційний суд проти антикорупціонерів

  • 16 вересня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ. Зокрема, визнано такими, що не відповідають Основному закону положення щодо наділення президента України повноваженнями утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади його директора, визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора бюро, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ, його операційної та інституційної незалежності та затверджувати положення про Раду громадського контролю і про порядок її формування.
  • 28 липня КСУ визнав неконституційним указ президента України від 16 квітня 2015 року про призначення Артема Ситника директором НАБУ. На переконання авторів подання - 51 народного депутата, тодішній глава держави Петро Порошенко вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив заборону на узурпацію державної влади. Також, стверджували депутати, указ суперечить положенням Конституції, де міститься вичерпний перелік повноважень президента України.
  • 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення у справі за поданням 47 народних депутатів України, скасувавши статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування.