Німеччина відмовилася видавати Україні екс-нардепа Онищенка / фото УНІАН

Причиною відмови в екстрадиції колишнього народного депутата Олександра Онищенка став сумнів судових органів Німеччини в дотриманні мінімальних міжнародних стандартів щодо умов ув'язнення в Україні.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Згідно з рішенням Вищого земельного суду міста Ольденбург (Німеччина) від 27 травня (1 Ausl 29/18), відмовлено в екстрадиції колишнього народного депутата, обвинуваченого Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою в організації «газових схем», про що повідомляється на веб-ресурсі цього суду (http://www.olg-oldenburg.de/).

Відео дня

Читайте такожСуд буде слухати справу Онищенка заочно

Причиною відмови став сумнів судових органів Німеччини щодо дотримання мінімальних міжнародних стандартів щодо умов ув'язнення в Україні.

У САП зауважили, що оскарження вказаного рішення суду не передбачено, але воно може бути переглянуто при появі нових обставин.

Разом з цим, у САП наголосили, що це рішення суду не впливає на розгляд кримінального провадження, яке слухається Вищим антикорупційним судом, оскільки ще 21 січня 2020 року судом у порядку ч. 3 ст. 323 Кримінального процесуального кодексу України було надано дозвіл на спеціальний судовий розгляд, тобто за відсутності обвинуваченого (in absentia).

На даний час у кримінальному провадженні за обвинуваченням Онищенка та його спільниці здійснюється дослідження письмових доказів сторони обвинувачення і вже досліджено 25 томів матеріалів кримінального провадження.

Як і раніше, заявили у САП, Онищенко може будь-коли з’явитися в Україну та брати участь в судових засіданнях.

Як повідомляв УНІАН, детективи Національного антикорупційного бюро України в грудні 2015 року розпочали розслідування справи про розкрадання коштів під час видобутку і продажу газу за договорами спільної діяльності "Укргазвидобування", у результаті якої державі завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

За версією слідства, з січня 2013 року до червня 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи 1,6 млрд грн, отриманими від реалізації газу, внаслідок чого ПАТ "Укргазвидобування" було завдано збитків у розмірі понад 740 млн грн.

Слідство встановило причетність до участі у скоєнні злочинів 29 осіб. З них семеро, в тому числі організатор схеми Онищенко, перебувають у розшуку.

Влітку 2016 року Верховна Рада позбавила Онищенка депутатської недоторканності, а також проголосувала за його затримання і арешт. Але до цього він, користуючись депутатською недоторканністю, втік з України.

Онищенка затримали наприкінці листопада 2019 року в Німеччині за запитом НАБУ та САП.

В лютому цього року адвокат Онищенка Інґо Міноджіо заявив, що його підзахисний оскаржує запит на екстрадицію до України та просить у ФРН політичного притулку.