REUTERS

Російська сторона під час «нормандського саміту» вимагала від української делегації представити проект змін до Конституції про особливий статус Донбасу.

Про це повідомляє DW з посиланням на інше німецьке видання.

Читайте такожШтайнмаєр відреагував на критику своєї формули по Донбасу

Відео дня

Переговори сторін триватимуть два дні, весь цей час Кремль буде тиснути на Україну, аби якомога швидше надати правове визначення територій, підконтрольних російським найманцям. Таким чином, РФ вимагатиме утілення «формули Штайнмаєра».

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня 2019 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна погоджується на «формулу Штайнмаєра».

«Формула Штайнмаєра» – документ, який запропонував чинний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр ще тоді, коли був міністром закордонних справ ФРН і брав участь на рівні міністрів у зустрічах в нормандському форматі.

«Формула» дуже коротка і передбачає лише, що окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Про виведення військ та контроль з боку України за кордоном до виборів у формулі не йдеться.