фото УНІАН

Заступник голови Ради адвокатів України (САУ), голова робочої групи Національної асоціації адвокатів України (НААУ) з питань впровадження електронного правосуддя Валентин Гвоздій підкреслює, що при запровадження підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЕСІТС) мають бути в повній мірі враховані інтереси адвокатів.

Про це він сказав в інтерв'ю інтернет-виданню ADVOKAT POST , передають "Українські новини".

Гвоздій зазначив, що коронавірус і карантин значно актуалізували необхідність впровадження електронних сервісів у судовій системі. Тому НААУ домовилася співпрацювати з органами судової влади в питаннях впровадження електронного правосуддя, зокрема, інтеграції Єдиного реєстру адвокатів України (ЄРАУ) з підсистемою «Електронний суд».

Відео дня

«Наша мета - забезпечити, щоб через «Електронний суд» адвокати могли повною мірою представляти інтереси клієнтів так само, як і пыдчас звичайної роботи в оффлайні», - зазначив заступник голови САУ.

Зараз НААУ працює над тим, щоб була забезпечена можливість для доступу адвокатів через особистий кабінет в ЄРАУ до «Електронного суду», в цій підсистемі можна було підтверджувати повноваження адвокатів, генерувати електронні ордера адвокатів по ЄРАУ, укладати електронні угоди між адвокатом і підзахисним, видавати електронні довіреності.

Крім того, НААУ запропонувала свій варіант змін до процесуальних кодексів, які необхідні для забезпечення прав адвокатів при використанні електронних сервісів при здійсненні правосуддя.

Ці зміни стосуються подання електронних доказів і фіксування таких доказів судом; фіксування судового засідання технічними засобами; дослідження аудіо- та відеозаписів в залі судового засідання; прав і обов'язків учасників справи; участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції.