прокуратура просить Іран надати інформацію про підозрюваних у збитті літака / REUTERS

В Офісі генерального прокурора України заявляють, що хочуть отримати від компетентних органів Ірану інформацію щодо 6 осіб, підозрюваних у збитті літака рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України".

Як повідомили УНІАН в Офісі генпрокурора, у Тегерані триває другий раунд двосторонніх переговорів щодо розслідування авіакатастрофи літака авіакомпанії МАУ рейсу PS752, що був збитий ракетою Збройних сил Ірану 8 січня 2020 року.

Заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов, який очолює групу української делегації з кримінального блоку розслідування трагедії, зустрівся з прокурором Військової прокуратури Тегерану Голамаббасом Торкі.

Відео дня

Читайте такожGlabe and Mail: Канада сама розслідує обставини знищення літака МАУ в Ірані

Мамедов наголосив на тому, що ефективне співробітництво між Україною та Іраном дасть можливість встановити об’єктивну істину та притягнути винних до відповідальності в рамках міжнародних законодавчих норм.

Також Мамедов акцентував увагу на основних напрямах взаємодії, які дозволять активізувати слідство: відновлення хронології подій; проведення спільних слідчих дій та експертиз; робота з інформацією з "чорних скриньок" та записами з апаратури документування бойової машини, з якої були здійснені постріли; отримання інформації щодо 6 осіб, підозрюваних в Ірані у збитті літака.

"Прийняття озвучених пропозицій свідчитиме про готовність Ірану до співпраці та виконання норм міжнародного права", - підкреслив Мамедов.

Офіс генпрокурора разом зі слідством вже запросив дозвіл на проведення спільних слідчих дій та експертиз.

Переговори України з Іраном стосовно збитого літака МАУ

Українська делегація на переговорах 18-21 жовтня мала намір почути від іранської сторони детальне пояснення причини збиття літака і, хто за це понесе відповідальність.

19 жовтня у Тегерані заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін зустрівся з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом. За словами Єніна, Іран готовий забезпечити однаковий розмір компенсації родичам всіх жертв збитого іранськими військовими літака компанії "Міжнародні авіалінії України" незалежно від їхнього громадянства.

Читайте такожУ США родичі загиблих у збитому літаку МАУ подали позов проти Ірану

19-20 жовтня в Тегерані відбулися засідання трьох робочих груп (за участі представників організацій з питань цивільної авіації, військових експертів, а також з питань кримінальної юстиції).

Сьогодні, 20 жовтня, Єнін заявив, що Іран має намір якомога швидше завершити технічне розслідування збиття літака МАУ і встановити істину та справедливість. Україна очікує на розвиток кримінального переслідування причетних до збиття літака МАУ і притягнення винних до відповідальності.

Україна та Іран продовжать переговори у справі збиття літака МАУ у листопаді-грудні.

Авіакатастрофа МАУ в Ірані: хроніка подій

  • 8 січня в Ірані був збитий літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 знаходилися 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великобританії.
  • Президент Ірану Рухані визнав, що український лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки", і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • 9 червня стало відомо, що в Ірані у справі про збиття літака "Міжнародних авіаліній України" обвинуваченими проходять шість осіб.
  • 24 липня стало відомо, що дані з чорних ящиків збитого в Ірані пасажирського лайнера МАУ підтвердили факт зовнішнього втручання в роботу літака.
  • 29-30 липня в Києві пройшов перший етап переговорів з Іраном щодо збитого українського "Боїнга". Головною темою став розмір компенсацій родичам загиблих в авіакатастрофі.
  • 10 серпня Іран заявив, що не буде виплачувати компенсацію українській авіакомпанії МАУ за збитий над Тегераном пасажирський літак Boeing 737.