Віталій Кличко / Фото kiev.klichko.org

За останні п'ять років Київ перетворився на хаос, а Кличко та його "смотрящі" вкрали з бюджету міста 4 мільярди доларів. Цих грошей вистачило б на повне перепланування міста.

Про це під час дебатів учасників праймеріз у київські мери на каналі ZIK розповів народний депутат від «Слуги народів» Олександр Дубінський.

«Вони намагаються прийняти Генплан, при якому кількість жителів лівого берега, який і так перевантажений, збільшиться ще на півмільйона осіб. Це станеться, коли будуть легалізовані всі діючі будівництва. Як у нас зараз проходить «планування»? Є шматок землі, туди пхають максимально високий будинок, на останньому шматочку будують з десяток гостьових парковок, ставлять маленький майданчик — і на цьому все», - розповів нардеп.

Відео дня

На його думку, змінити такий порядок можна за допомогою нового Генерального плану, яким спочатку передбачається інфраструктура, комфортної для мешканців.

«Тобто, спочатку проектуються парки, школи, лікарні, паркомісця і тільки потім — власне будинки. До речі, для порівняння, в Барселоні до 2036 року взагалі накладено мораторій на нове будівництво», - пояснив Дубінський.

Він додав: все, що робить зараз мер Кличко, — це легалізація нелегальних будівництв.

«У нас зараз будівництва починаються так: захоплюється ділянка, ставиться паркан, з'являються тітушки, починається будівництво, а потім господарі дають хабарі чиновникам і отримують документи. Такі нелегальні будівництва приносять своїм «будівельникам» 200 мільйонів доларів в рік, цих грошей вистачило б на зведення двох мостів через Дніпро.

Учасник праймеріз вважає, що місту потрібен новий головний архітектор зі світовим ім'ям і адекватний головний художник.

«Адже місто — це наш публічний простір, ми повинні насолоджуватися його виглядом. Наприклад, у центрі Відня не можна будувати будинки вище семи поверхів, щоб не закривати горизонт. І у нас можна створити умови, щоб будинки були красивими, вписувалися в міський пейзаж і були зручними», - резюмував Дубінський.