25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори / фото REUTERS

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що місцеві вибори в Україні минули конкурентно і спокійно, очікується "строкатий" склад місцевих рад.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку він висловив під час прес-конференції.

Читайте такожПолітолог спрогнозував, які наслідки матиме опитування від Зеленського

Відео дня

Говорячи про виборчу кампанію, її характер, Фесенко зауважив: "Ще місяць тому, два місяці тому, коли починалася ця виборча кампанія, був прогноз, що це будуть найбільш «брудні» вибори в нашій історії. Про це багато хто говорив. І що? Проблема є, і вибори були достатньо напружені, з певними проблемними ситуаціями по окремих регіонах. Іноді доводилося втручатися і ЦВК... Але сказати, що ця кампанія найбільш «брудною» за всю історію України, на мій погляд, немає підстав".

На його думку, вибори пройшли "достатньо нормально".

"Напружено, дуже конкурентно, але достатньо спокійно. Тобто, проблемні, але не критично проблемні ці вибори. Вони були, на мій погляд, дуже конкурентними і, водночас достатньо демократичними", - сказав політолог.

Стосовно результатів виборів, Фесенко відзначив домінування місцевих партій.

"Нас очікує в абсолютній більшості випадків строкатий склад місцевих рад. Від 3-4 партій в складі міських і обласних рад, іноді до 7-8 партій... В більшості випадків, навіть в Харкові, все ж таки доведеться створювати хоча б тимчасові, ситуативні союзи, неформальні коаліції. І те, що немає монополії однієї політичної сили, на мій погляд, - це позитивна тенденція", - сказав Фесенко.

Він додав, що відсутність монополії окремих партій та здорова конкуренція між ними і кандидатами є стимулом для демократії.

Своєю чергою політолог Валентин Гладких висловив думку, що загалом вибори 25 жовтня відбулися "доволі спокійно, без надмірної екзальтації і без відчутної, серйозної конфронтації в суспільстві".

Говорячи про попередні результати виборів, він спрогнозував, що кожна партія заявлятиме, що саме вона виграла ці вибори.

«І що найцікавіше - більшість з них насправді матимуть такі підстави. Тобто, вони будуть просто знаходити саме ті критерії, які їм подобаються, й інтерпретація, і посилання на які, саме і дозволять говорити про власну перемогу», - сказав Гладких.

Місцеві вибори в Україні-2020

  • 25 жовтня в Україні відбулися чергові місцеві вибори. За попередніми даними ЦВК, явка виборців становила 36,88%.
  • Вибори пройшли за пропорційною системою з відкритими списками. У Криму, Севастополі, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей голосування не проводилось.