У МЗС України відреагували на ноту Білорусі / фото REUTERS

Міністерство закордонних справ України вважає реакцію Білорусі з викликом українського посла Ігора Кизима надмірно емоційною.

Як повідомили УНІАН у прес-службі МЗС, зовнішньополітичне відомство взяло до уваги вручення послу ноти протесту МЗС Білорусі черех акції протесту біля Посольства Білорусі у Києві і почесного консульства цієї країни у Львові.

Читайте такожБілорусь підготувала санкції проти офіційних осіб України

Відео дня

"Вважаємо реакцію білоруської сторони надмірно емоційною і в цілому безпідставною", - наголосили українські дипломати.

У МЗС нагадали, що для України як європейської демократичної держави свобода слова і свобода зібрань має фундаментальне значення.

"Жодних підстав для обмеження права на мирний протест у цій ситуації не існує. Правоохоронні органи України вживають належних заходів, щоб на постійній основі, а особливо під час акцій протестів, гарантувати безпеку як учасників акцій, так і посольства Білорусі та його працівників", - йдеться у заяві.

Україна чітко дотримується положень Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року і гарантує безпеку іноземних дипломатичних місій на своїй території.

"Очікуємо, що білоруська сторона також з належною відповідальністю ставитиметься до своїх міжнародних зобов’язань і не допускатиме порушень дипломатичного імунітету на кшталт безпідставних доглядів дипломатичного автомобіля посла України в Білорусі при перетині українсько-білоруського кордону", - сказано в заяві.

"Пригадуємо також, що в період Революції гідності в Україні білоруська сторона не реагувала на провокації громадян, які під стінами Посольства України в Мінську демонстрували свою вкрай недружню позицію до України й обраного українським народом європейського курсу", - наголосили у МЗС.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство закордонних справ Білорусі вручило послу України Кизиму ноту протесту.

"Українському дипломату вручено ноту МЗС, в якій білоруська сторона висловила рішучий протест у зв'язку з безперервною серією антибілоруських акцій стосовно посольства Республіки Білорусь в Україні та зажадала забезпечити на належному рівні безпеку дипломатичної місії відповідно до норм Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 18 квітня 1961 року", - сказано в повідомленні МЗС Білорусі.

У Києві регулярно відбуваються акції на підтримку протестів у Білорусі, що тривають від серпня й основною вимогою яких є відставка Олександра Лукашенка.

Вибори та протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів та запровадили санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування та застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулась таємна інавгурація Лукашенка.