Одеські інтернет-ресурси пропагують проросійські настрої / REUTERS

В Одеській області ряд Інтернет-ресурсів перед виборами зловживають проросійською пропагандою.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції заявили представники експертної групи, які проводили дослідження впродовж вересня-жовтня спільно з Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

На прес-конференції було представлено відповідний звіт.

Відео дня

Як зазначила аналітик Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталя Стебліна, проведено моніторинг мережевих регіональних ЗМІ, соціальних мереж (Facebook-паблік, Телеграм-канали) Одеси і Одеської області.

Читайте також"Схеми": дружина Медведчука відтепер контролює ще одну російську компанію

Зокрема, досліджені матеріали постійно оновлюваних 10 онлайн-видань, 10 Facebook-спільнот і Телеграм-каналів - список складено таким чином, щоб збалансовано представити медіа всіх регіонів області.

За словами експерта, більшість політичних матеріалів одеських мережевих ЗМІ, Facebook-спільнот і Телеграм-каналів перед виборами мають ознаки замовлення, при цьому деякі медіа зловживають проросійською пропагандою.

Поширення недостовірної інформації проросійського спрямування... Особливість одеських ЗМІ і Телеграм-каналів - просувати такого роду контент. Це зокрема, різні анекдоти, маніпуляції на предмет української мови..., - сказала вона.

Згідно з моніторингом, основним джерелом проросійських пропагандистських меседжів в одеському регіоні є сайт «Таймер», який, за даними експертів, відстоює таку політику тривалий час.

Як стверджують експерти, в матеріалах цього сайту вони виявили навмисну дезінформацію, дискредитацію української державності і тенденційний підбір новин.

«Також «Таймер» натякає на утиски російськомовних українцями, повідомляючи про те, що президенту Володимиру Зеленському «заборонили» спілкуватися російською під час офіційних заходів, а також про цькування «проросійських політичних сил». При цьому видання використовує сумнівні посилання, перекручує факти для створення агресивних заголовків», - сказано у звіті.

За словами експертів, особливу увагу «Таймер» приділяє темі «зневажливого» ставлення до України з боку її нібито «патронів» - країн-членів НАТО і ЄС. Воно маніпулює висвітленням подій в Білорусі й українсько-білоруських відносин, не визнає реформу декомунізації, вживаючи радянські назви перейменованих населених пунктів. Крім того, «Таймер» має постійну рубрику «Бунтівний Донбас», де війна на Донбасі описується як громадянська, а російська агресія - заперечується чи замовчується тощо.

Крім того, окремі Facebook-спільноти регіону формують скептичне ставлення до України, виборів і українських політичних інститутів, а в онлайн-ЗМІ експерти виявили дезінформацію про нібито визнання західними країнами Криму російським, розпалювання негативних настроїв на темі протестів у Білорусі, конфлікту в Нагірному Карабаху і т. д.

Вас можуть зацікавити наступні новини: