Петра Михальчевського посадили на 10 років за держзраду / фото УНІАН

Сьогодні Дніпровський районний суд міста Києва визнав колишнього "міністра охорони здоров’я" окупованого Росією Криму Петра Михальчевського винним у вчиненні державної зради.

Про це повідомила прокуратура Автономної Республіки Крим.

Суд визнав Михальчевського винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада в редакції від 2014 року) та призначив йому покарання у вигляді 10 років позбавлення волі.

Відео дня

За даними слідства, громадянин України Михальчевський після окупації півострова в 2014 році очолив незаконно створене так зване "міністерство охорони здоров’я", надаючи таким чином допомогу іноземній державі в проведенні підривної діяльності на шкоду суверенітету та територіальній цілісності України. Він брав участь у реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на легітимізацію окупаційної влади, шляхом видання наказів та розпоряджень щодо діяльності зазначеного "міністерства".

Читайте такожДержзрада Януковича: апеляційний суд дозволив знову допитати Порошенка та Яценюка

"Крім того, надавав допомогу окупаційній владі в організації та проведенні незаконного "референдуму про статус Криму" в 2014 році, та звітував "керівництву" окупаційної адміністрації, зокрема за результатами голосування своїх підлеглих, схиляючи їх до набуття громадянства Російської Федерації", - нагадали в прокуратурі.

Як повідомляв УНІАН, Михальчевський очолював окупаційне міністерство кілька місяців у 2014 році, а згодом переїхав до Києва.

На початку січня 2018 року співробітники СБУ затримали його в Києві.

Під час обшуку оперативники СБУ вилучили в Михальчевського паспорт громадянина РФ, "службове посвідчення" за підписом так званого "глави Криму" Сергія Аксьонова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною владою.