Останніми днями неабиякого резонансу набула тема щодо начебто повернення Росії до «Великої сімки» (G7) - міжнародного клубу семи високорозвинених країн світу, до якого входять США, Японія, Німеччина, Британія, Франція, Канада та Італія. Одразу ж у медіапросторі почали циркулювати чутки про якусь чергову міжнародну змову. Вони ж почали швидко обростати неймовірними подробицями і подаватися, як вже майже доконаний факт. На кшталт популярних фейків про начебто «обмін Криму на Сирію», що активно дискутувалися на різних Інтернет-ресурсах після останніх президентських виборів у Сполучених Штатах.

Одночасно стало відомо, що канцлер ФРН Анґела Меркель відмовилася від запрошення президента США Дональда Трампа відвідати саміт G7. Про це стало відомо у п'ятницю, 29 травня. Із посиланням на офіційного представника уряду ФРН, зазначалося, що Меркель «не може погодитись на особисту участь» у саміті «Великої сімки» та на поїздку до Вашингтону «з огляду на загальну ситуацію з пандемією». Це повідомлення додало ще більшої інтриги в цю історію, яка раптом стала топ-новиною.

Втім, ретельний аналіз чисельних медіа-повідомлень дозволяє констатувати, що, у суботу, 30 травня, президент США Дональд Трамп заявив про намір перенести саміт «Великої сімки» (G7) на осінь (якщо він узагалі відбудеться, з огляду на коронавірус) та запросити до участі у ньому ще чотири країни: Росію, Південну Корею, Австралію та Індію.      

Відео дня

Світові медіа до кінця не розібралися у цьому питанні, постійно плутаючи «запрошення на захід країн «Великої Сімки»» із «поверненням РФ до «Великої сімки»

Навіть за повідомленням сайту президента Росії - під час розмови Володимира Путіна з президентом США Дональдом Трампом 1 червня йшлося про «ідею проведення саміту «Групи Семи» (так в оригіналі) із можливим запрошенням лідерів Росії, Австралії, Індії і Республіки Корея».

Як виявилося згодом, світові медіа до кінця не розібралися у цьому питанні, постійно плутаючи «запрошення на захід країн «Великої Сімки»» із «поверненням РФ до «Великої сімки»». Так, відома New York Times заявила, що, спілкуючись із журналістами на борту президентського літака «Air Force One» 30 травня, президент сказав, що він «хотів запросити Росію приєднатися до альянсу в якості учасника обговорення майбутнього Китаю». 

На жаль, на цьому попалися й україномовні ЗМІ, вочевидь зрозумівши фразу із повідомлення агенції  Reuters від  1 червня «розширення списку запрошених», як розширення  «Великої сімки» до «вісімки» за рахунок Росії. Можливо, тут не обійшлося й без російських медіа. Зокрема, видання Moscow Times подало цю новину саме як пропозицію США «включити Росію в розширений саміт G7». 

Позиція дружньої до України Канади, як завжди, була однозначна. Так, за повідомленнями ЗМІ, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо в понеділок, 1 червня, заявив, що Росія не буде включена до країн-членів «Великої сімки» (G7). Він нагадав, що РФ була виключена з групи після анексії Криму у 2014 році: «Її неповага та порушення міжнародних правил та норм, що тривають, - причина, через яку вона залишається та буде залишатися за межами G7».

Запрошення Росії відвідати саміт восени – цілком може бути. Якщо він взагалі відбудеться

Тобто, як можна зрозуміти, про жодне рішення щодо повернення Росії до «Великої сімки», де усі важливі питання вирішуються консенсусом, наразі явно не йдеться. Втім, головуюча країна, а нею цього року є Сполучені Штати, згідно з традицією, на свій розсуд може запрошувати на саміт інші країни-учасники. Наприклад, у 2019 році головуюча у G7 Франція несподівано для багатьох запросила на захід міністра закордонних справ Ірану.

Тож запрошення Росії відвідати саміт восени – цілком може бути. Якщо, як вже сказано вище, він взагалі відбудеться.

Олег Бєлоколос, голова правління «Майдан закордонних справ»