Суд також скасував ордер про арешт Онищенка / фото: УНІАН

Вищий земельний суд Ольденбурга відмовив в екстрадиції колишнього депутата Ради Олександра Онищенка, якого підозрюють у створенні корупційних схем.

Про це повідомляє DW з посиланням на відповідну ухвалу.

Судді вирішили, що на даний час не можна встановити, що кримінальне переслідування Онищенка в Україні здійснюється з політичних мотивів.

Відео дня

Читайте такожОчільник Мінветеранів отримав півмільйона гривень допомоги з інвалідності – волонтер

Водночас судді припускають, що у випадку екстрадиції Онищенка Україна не забезпечить міжнародне право щодо умов утримання  в тюрмах, зокрема Європейської конвенції з прав людини. А тому екстрадиція є недопустимою.

Судді посилаються на доповідь РЄ – зібраних у 2017-2018 роках матеріалах про «нелюдські умови утримання ув’язнених (в Україні – УНІАН), що принижують людську гідність».

Суд також скасував ордер про арешт Онищенка.

Як повідомляв УНІАН, детективи НАБУ в грудні 2015 року розпочали досудове розслідування розкрадання коштів під час видобутку і продажу газу за договорами спільної діяльності "Укргазвидобування", у результаті якої державі завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

За версією слідства, з січня 2013 року до червня 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи 1,6 млрд грн, отриманими від реалізації газу, внаслідок чого ПАТ "Укргазвидобування" було завдано збитків у розмірі понад 740 млн грн.

Слідство встановило причетність до участі у скоєнні злочинів 29 осіб. З них семеро, в тому числі організатор схеми Онищенко, перебувають у розшуку. Влітку 2016 року Верховна Рада позбавила Онищенка депутатської недоторканності, а також проголосувала за його затримання і арешт. Але до цього він, користуючись депутатською недоторканністю, втік з України.

14 листопада 2019 року Ситник заявив, що Онищенка в грудні можуть екстрадувати з Іспанії в Україну. Наприкінці листопада Онищенко повідомив, що збирається повернутися до Києва 13 грудня. Як доказ він продемонстрував квиток в економ-класі на літак компанії Ryanair, який 13 грудня вилітає з Барселони до Києва.

Онищенка затримали 29 листопада в німецькому Аахені за запитом НАБУ та САП.