Суд також скасував ордер про арешт Онищенка / фото УНІАН

Німеччина відмовила колишньому народному депутату України Олександру Онищенку у надані політичного притулку.

Про це повідомляє DW з посиланням на прес-службу суду міста Ольденбург (Німеччина).

Читайте такожОнищенка затримали в Німеччині – ЗМІ

Відео дня

На початку травня Федеральне відомство міграції і біженців відмовило українському екс-депутату у наданні політичного притулку у Німеччині і закликало його негайно залишити територію країни. Це випливає з рішення суду, процитованого прес-службою.

Це не перша відмова Німеччини Онищинку. Два роки тому німецьке посольство в Мадриді відмовилося видати йому національну візу, з якою він міг би претендувати на вид на проживання у Німеччині. Для отримання такої візи колишній депутат працевлаштувався директором заснованої ним же німецької фірми, на яку він оформлює купівлю елітних коней для власного ранчо.

За інформацією адвоката, його підзахисний оскаржив у суді міста Оснабрюк відмову у притулку. Онищенко також подав клопотання на дозвіл залишитися у Німеччині на період судового розгляду. «Онищенко хоче залишитися у Німеччині», - наголосив адвокат. Якщо все ж таки Німеччина відмовить екс-депутату у притулку, у нього залишається можливість поїхати до Росії, громадянином якої він є, підтвердив адвокат.

Крім того, захисник Онищенка сподівається, що його підзахисний зможе подорожувати й іншими країнами Європи. Адвокат вказує на те, що німецький суд відмовився видавати українця на батьківщину з посиланням на положення Європейської хартії з прав людини і його підзахисний може сподіватися на те, що це рішення візьмуть до уваги суди і правоохоронні органи інших країн. Водночас у Іспанії, де кілька років після втечі проживав Онищенко, суди раніше відмовили йому у притулку і розпорядилися видати втікача Україні.

Як повідомляв УНІАН, детективи Національного антикорупційного бюро України в грудні 2015 року розпочали розслідування справи про розкрадання коштів під час видобутку і продажу газу за договорами спільної діяльності «Укргазвидобування», у результаті якої державі завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

Читайте такожСуд буде слухати справу Онищенка заочно

За версією слідства, з січня 2013 року до червня 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи 1,6 млрд грн, отриманими від реалізації газу, внаслідок чого ПАТ «Укргазвидобування» було завдано збитків у розмірі понад 740 млн грн.

Слідство встановило причетність до участі у скоєнні злочинів 29 осіб. З них семеро, в тому числі організатор схеми Онищенко, перебувають у розшуку.

Влітку 2016 року Верховна Рада позбавила Онищенка депутатської недоторканності, а також проголосувала за його затримання і арешт. Але до цього він, користуючись депутатською недоторканністю, втік з України.

Онищенка затримали наприкінці листопада 2019 року в Німеччині за запитом НАБУ та САП.

В лютому цього року адвокат Онищенка Інґо Міноджіо заявив, що його підзахисний оскаржує запит на екстрадицію до України та просить у ФРН політичного притулку.

27 травня суд у Німеччині відмовився екстрадувати Онищенка до України. У САП повідомили, що причиною відмови став сумнів судових органів Німеччини в дотриманні мінімальних міжнародних стандартів щодо умов ув'язнення в Україні.