В ООН внесуть оновлену резолюцію щодо Криму / фото REUTERS

Президент України Володимир Зеленський анонсує винесення оновленої резолюції щодо ситуації з правами людини в Криму на розгляд Генасамблеї ООН до кінця року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив під час загальних дебатів 75-ї сесії Генеральної асамблеї ООН в онлайн-режимі.

«Закликаю підтримати оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна», яка буде винесена на розгляд Генеральної асамблеї до кінця цього року», - сказав Зеленський.

Читайте такожРФ посилює мілітаризацію Криму, що порушує безпековий баланс Чорноморського регіону - Зеленський

Президент відзначив: «найголовніше: питання Криму та Донбасу не мають стати звичними елементами міжнародного пейзажу, де лише доповіді, тематичні зустрічі та протокольні заяви до роковин окупації будуть вважатися достатньою формою міжнародної реакції».

Також Володимир Зеленський закликав партнерів долучитись до міжнародної платформи з деокупації Криму.

«Користуючись нагодою, хочу запросити наших друзів до участі у створенні міжнародної Кримської платформи з метою спільних дій задля захисту прав кримчан та деокупації півострова», - сказав Зеленський.

Міжнародна платформа з деокупації Криму: що це таке

Наприкінці липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про фіналізацію концепції міжнародної платформи «Крим - це Україна» і про те, що спочатку передбачається консультативно-дорадчий формат з переходом в переговорний.

24 серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна пропонуватиме Німеччині долучитись до майбутньої міжнародної платформи з деокупації Криму.

Читайте також"Окупація - це дорого": у Зеленського пояснили, чому не поставлятимуть воду в Крим

Окупація Криму Росією: хронологія подій 

Росія окупувала український Крим, увівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.