Українці на опитування не підтримали створення ВЕЗ на Донбасі / фото УНІАН

Питання у всеукраїнському опитуванні 25 жовтня щодо створення вільної економічної зони на Донбасі набрало найменше голосів через недостатню проінформованість людей щодо неї та побоювання "параду ініціатив" з інших регіонів.

Про це заявив нардеп від фракції "Слуга народу" Василь Мокан в ефірі каналу "Україна 24". Він зазначив, що для нього такий результат є прогнозованим.

Читайте такожВР може розглянути два питання з опитування від Зеленського - нардеп

Відео дня

"Я бачу тут дві причини. Для мене було прогнозовано, що це питання розділить українське суспільство у певній пропорції. Не всі розуміють до кінця, у якій формі була б ця вільна економічна зона. А коли ти не до кінця розумієш глибину питання, то й коректно відповісти доволі складно. На мій погляд, такі ініціативи вимагають дуже серйозної, системної та детальної інформаційної політики та роз'яснювальної роботи", — сказав він.

Друга причина, на думку Мокана, полягає у ставленні людей.

"Я як виходець із Західної України, з Прикарпаття, знаю, що між собою люди говорять — а чому окремим регіонам мають бути якісь привілеї, створюватися окремі зони. Чи не буде потім "параду ініціатив" з інших регіонів. Я розумію специфіку Донбасу, розумію, що є території, що окуповані Росією, але це інструмент доволі дискусійний, навіть серед народних депутатів нема однозначної позиції. Це питання вимагає серйозного підходу, оцінки наслідків і розуміння того, в якій формі це може бути реалізовано. Будуть якісь з цього приводу законодавчі ініціативи — будемо розглядати. Але якщо ідея ділить суспільство — то зараз є певні ризики у її реалізації", — сказав він.

Всеукраїнське опитування від Зеленського в день виборів 25 жовтня 

  • 25 жовтня, в Україні відбулися місцеві вибори. Одночасно з ними проводилось загальнонаціональне опитування, ініційоване президентом Володимиром Зеленським.
  • Кожному українцеві пропонували відповісти на п'ять запитань: чи підтримує він запровадження довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах; чи підтримує створення на Донбасі вільної економічної зони; чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300 осіб; чи підтримує легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжких хворих і чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.
  • Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко 26 жовтня назвав компанію, яка проводила всеукраїнське опитування.