В Офісі президента підкреслили, що порядок створення та ліквідації судів чітко врегульований на законодавчому рівні / фото УНІАН

В Офісі президента відповіли на петицію про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва.

Як повідомляє прес-служба глави держави, днями відповідна петиція набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів громадян України.

Автор петиції звертається з проханням до президента України Володимира Зеленського подати до Верховної Ради законопроект про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва. Автор мотивував таке звернення необхідністю негайного забезпечення права громадян на справедливий суд, а також, цитуючи текст петиції, свідченням «глибоко вкоріненої в суді корупції та практики неправосудності рішень».

Відео дня

В Офісі президента підкреслили, що порядок утворення та ліквідації судів чітко врегульовано на законодавчому рівні.

Читайте такожГолову Окружного адмінсуду Вовка та його колег викликали до НАБУ на слідчі дії

«Відповідно до ч. 2 ст. 125 Конституції України, суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. За результатом розгляду петиції президент доручив розпочати відповідні консультації з Вищою радою правосуддя. Вища рада правосуддя є важливим елементом державної судової архітектури та має всі можливості для того, щоб сформулювати свою позицію навколо ситуації з Окружним адміністративним судом міста Києва», - зазначили в Офісі президента.

Також у повідомленні зазначається, що «президент пропонує розпочати необхідні консультації з Вищою радою правосуддя для напрацювання прозорої та коректної процедури, яка дозволила б вирішити питання Окружного адміністративного суду міста Києва та зняти певну напругу в суспільстві щодо цієї ситуації».

Чому українці хочуть ліквідувати ОАСК

  • 17 липня відбулися обшуки в ОАСК, а також у Державній судовій адміністрації (ДСА). Потім детективи НАБУ пред'явили підозри у створенні злочинної організації і захопленні влади голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п'ятьом суддям і керівникові ДСА Зеновію Холоднюку.
  • Пізніше цю інформацію підтвердили в НАБУ і зазначили, що триває процес вручення підозр ще 4 особам.
  • За даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, 12 осіб на чолі з головою ОАСК діяли в рамках злочинної організації, яка мала на меті захоплення держвлади шляхом встановлення контролю над ВККС, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їхній роботі. У САП стверджують, що ця злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і ділових кіл.