За словами Джеппар, надій, що Росія візьме участь у платформі, небагато / Корреспондент.net

Росію запросять взяти участь у міжнародній платформі з деокупації Криму.

Про це Крим.Реалія сказала перша заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

«Ми запросимо Росію взяти участь в цій платформі. Звичайно, ми розуміємо, бачачи їх страусину позицію усі 6 років, як вони викручують ситуацію, абсолютно цинічно поводяться щодо України і міжнародного права, тому надій, що Росія візьме участь в цій платформі, небагато», - заявила Джапарова.

Відео дня

За її словами, якщо одним із завдань цієї платформи є відстежування того, що відбувається в Криму, то в МЗС України розуміють, що «йдеться про злочини, які Росія здійснює в Криму».

«Ми переконані, що те, що сталося у 2014 році в Криму і на Донбасі, це порушення того світового порядку, який виник після Другої світової війни. Не лише Україна зацікавлена ​​у відновленні справедливості. Це тест для західних країн», - підкреслила Джапарова.

Читайте також"Ми не потягнемо": в РНБО оцінили можливість силою повернути Крим

Міжнародна платформа з деокупації Криму: що це таке

  • Наприкінці липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив про фіналізацію концепції міжнародної платформи «Крим - це Україна» і про те, що спочатку передбачається консультативно-дорадчий формат з переходом в переговорний.
  • 24 серпня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Україна пропонуватиме Німеччині долучитись до майбутньої міжнародної платформи з деокупації Криму.

Читайте також"Окупація - це дорого": у Зеленського пояснили, чому не поставлятимуть воду в Крим

Окупація Криму Росією: хронологія подій 

  • Росія окупувала український Крим, увівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.
  • Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.