Опублікована чергова серія нібито розмов Порошенка і Байдена / фото УНІАН

Колишній президент України Петро Порошенко планував диверсійну операцію в Криму.

Такі плани у нього були в серпні 2016 року, коли він ще обіймав президентську посаду, свідчать так звані плівки Деркача, передає Главред.

Читайте такожВід США не надходило жодних звернень щодо записів розмов нібито Порошенка з Байденом - Кулеба

Відео дня

На записах нібито зафіксовані розмови Байдена і Петра Порошенка (тоді віце-президента США та президента України відповідно).

Судячи із записів, Джо Байден розкритикував це рішення. На його думку, це створило б ризики ескалації обстановки. А також, додав Байден, дасть привід європейцям звинуватити в диверсії саму Україну.

Як повідомляв УНІАН, 22 червня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив чергові записи розмов екс-президента України Петра Порошенка і віце-президента США Джозефа Байдена, які, на його думку, «дають нові відомості про міжнародну корупцію і зовнішньому управлінні Україною».

20 травня президент України Володимир Зеленський на прес-конференції повідомив, що генеральний прокурор Ірина Венедиктова зареєструвала кримінальне провадження щодо оприлюднених 19 травня записів нібито переговорів Порошенка з Байденом і колишнім державним секретарем США Джоном Керрі. В ході цих розмов від Порошенко нібито вимагали забезпечити звільнення Віктора Шокіна з посади генпрокурора.

Раніше Шокін, який займав посаду генпрокурора в 2015-2016 роках, стверджував, що його змусили написати заяву про звільнення в зв'язку з розслідуванням стосовно посадових осіб компанії Burisma. Він припускав, що компанія Burisma Holdings Limited мала підтримку США. У 2014 році членом ради директорів Burisma став син екс-віце-президента США Хантер Байден.

Суддя Печерського райсуду Сергій Вовк своєю постановою зобов'язав Офіс генерального прокурора відкрити кримінальне провадження щодо втручання колишнього віце-президента США Байдена в діяльність екс-генпрокурора Шокіна.