Зеленський виступив у Раді / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський 20 жовтня виступив зі щорічним посланням у Верховній Раді.

Як зазначив глава держави, його послання ґрунтується на передвиборчій програмі:

«Згідно з Конституцією України, звертаюся з посланням Про внутрішнє і зовнішнє становище України. І цей офіційний початок буде єдиним спільним з попередніми посланнями президентів України. Час змінювати традиції. Раніше депутатам роздавали величезний талмуд, який вони не збиралися читати, а президент не збирався виконувати».

Зеленський про Крим і Донбас

Читайте такожСвіт не повинен забути про окупацію Росією Криму - президентЗа словами президента, ті, хто без бою віддав Крим, повинні нести відповідальність: «питання не в помсті, а в справедливості».

«Ми будуємо українську армію, яка зможе захистити Україну на суші, у воді, в повітрі та кіберпросторі. Щоб більше ні в кого не виникло навіть думки, що можна зазіхнути на наш суверенітет, територіальну цілісність або відібрати в України частину території без єдиного пострілу. Цього не буде ніколи», - заявив він.

При цьому він також додав, що деокупація Криму і Донбасу є ключовим пріоритетом у його діяльності:

«На порядку денному «нормандського формату» ніколи не було питання Криму. Але воно було і є завжди, і буде завжди в нашому порядку денному. Поки Крим залишається окупованим, а українці та кримські татари там піддаються регулярним переслідуванням, світ не повинен забути про Крим».

Зеленський про звільнення полонених

Президент запевнив, що на дипломатичному рівні боротьба ведеться за кожного українця: і військового, і цивільного:

«Процес звільнення наших громадян триває. Ми пам'ятаємо про всіх, хто досі перебуває в полоні, і робимо все для їхнього повернення».

Зеленський про місцеві вибори та карантин

Президент звинуватив місцеву владу в саботажі рішень Уряду про карантинні заходи:

«Зрозуміло, що свої корективи вносять і місцеві вибори. Місцева влада хоче подобатися виборцям, саботує рішення уряду і проводить багатотисячні концерти в день міста. Це гра в злого поліцейського в столиці та хорошого на місцях. Знайте, можливо, кількість голосів за вас у вашому регіоні буде більше, але кількість хворих і померлих буде на вашій совісті».

Зеленський про вакцину від COVID-19

Президент запевнив, що Україна отримає вакцину від COVID-19, як тільки вона буде створена:

«Я вірю, що ми все подолаємо. Ми вже обговорили з нашими європейськими партнерами поставки в Україну вакцини, як тільки вона з'явиться. У нас неймовірні медики та всі інші, хто протидіє коронавірусу».

Зеленський про діджиталізацію

Читайте такожЖодних довідок та папірців: Зеленський хоче перевести в онлайн всі державні послугиПрезидент хоче, щоб вже на наступних президентських виборах українці мали можливість голосувати онлайн, якщо їм цього хочеться.

За його словами, 2021 рік стане початком входження країни в режим «пейперлес» (англ. Paperless, без паперу).

«Жодна державна організація не зможе вимагати від українців жодних довідок, виписок чи інших папірців для отримання державних послуг», - додав він.

Зеленський про стратегію розвитку України до 2030 року

Як зазначив президент, найближчим часом Кабінет міністрів має представити довгострокову стратегію розвитку:

«Україні потрібна повноцінна стратегія розвитку. Не на два, три, п'ять років. Достатньо вимірювати розвиток України політичними каденціями. Нам потрібно чітке бачення, куди та чому повинна рухатися наша економіка до 2030 року».

Зеленський про безвіз

За словами президента, безвізовому режиму з Європейським Союзом нічого не загрожує, відзначається відчутний прогрес України у виконанні Угоди про асоціацію з ЄС:

«(Є) всі передумови для промислового безвізу, (для укладення) угоди про Спільний авіаційний простір з ЄС, поглиблення інтеграції українських ринків з європейськими, а ще чіткий меседж: безвізовому режиму України з Європою нічого не загрожує, хто б що не говорив. Це стосується і співпраці з Міжнародним валютним фондом, яке ми продовжуємо, так само як зі Світовим банком, так само і з ЄБРР».

Зеленський про боротьбу з корупцією

Президент назвав незадовільною роботу правоохоронних органів у боротьбі з корупцією:

«Вони (керівники антикорупційних органів – УНІАН) говорили: нам заважають тільки телефонне право і відсутність політичної волі. Воля є. Телефонного права немає. Опоненти заявляють, що це не так. Скажіть: де ж телефон? Може, хоч так буде результат?».

За його словами, законодавчі, оперативні, матеріальні, психологічні умови для роботи антикорупційних органів є, а «реального результату» поки немає.