Видані Білоруссю бойовики "Вагнера" брали участь у війні з Україною на Донбасі / Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський назвав рішення Білорусі віддати бойовиків ПВК «Вагнер» Росії «м’яко кажучи, несправедливим».

Заяву глави держави розміщено на офіційному Telegram-каналі.

«На мій погляд, це дивно, некоректно й точно неприйнятно в дружніх міждержавних відносинах», – оцінив вчинок Мінська Зеленський.

Читайте також"Лукашенко зробив свій вибір": у МЗС відреагували на повернення Путіну "вагнерівців"Він додав, що «це погана історія, у якій явно знехтували довірою, об’єктивністю й адекватною оцінкою негативних наслідків.

Зеленський повідомив, що звернення української генпрокуратури щодо видачі Києву 28 бійців російської компанії, активних учасників війни з Україною, Білорусь залишила без відповіді.

«Вважаємо таке рішення, м’яко кажучи, несправедливим, таким, що не відповідає духу відносин між Україною та Білоруссю, заснованих на принципах поваги та взаємної допомоги», – йдеться у заяві президента.

Зеленський наголосив, що наслідки цього рішення будуть трагічними. Оскільки «вагнерівці» все одно повернуться до свого звичного заняття – розповсюдження війни

«Дай Боже, щоб білоруській владі не довелося й на своїй території отримати ще один палаючий і знекровлений Донбас, створити який всі ці «вагнерівці» вміють», – підкреслив Зеленський.

Група "Вагнера" в Білорусі: що було раніше

  • 29 липня в Білорусі затримали бойовиків з ПВК «Вагнера», 32 - під Мінськом, ще одного - на півдні країни. Серед них були і ті, хто воювали проти України на Донбасі. За інформацією правоохоронних органів Білорусі, до них надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації в період виборчої кампанії.
  • Білорусь звернулася до української влади щодо перевірки причетності затриманих до скоєння злочинів в Україні. 30 липня Україна почала консультації з Білоруссю про екстрадицію бойовиків.
  • 7 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна повинна довести провину затриманих бойовиків для екстрадиції.
  • 9 серпня він повідомив, що отримав від російського лідера Володимира Путіна лист на п'яти сторінках з викладенням усіх фактів навколо ситуації із затриманими «вагнерівцями».
  • 11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генеральної прокуратури Білорусі запити щодо видачі 28 бойовиків ПВК «Вагнера». Всім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України).
  • 14 серпня Білорусь видала Росії 32 затриманих під Мінськом «вагнерівців». У Генпрокуратурі РФ стверджують, що передачу вказаних осіб здійснено в «суворій відповідності з нормами міжнародного права і національного законодавства РФ та Білорусі».