РФ відмовилася підписувати погоджену Україною, Німеччиною і Францією спільну заяву / фото УНІАН

На зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату", яка відбулася 3 липня у Берліні, Росія відмовилася ставити підпис під погодженими Україною, Німеччиною і Францією рекомендаціями для Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі.

Про це віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков сказав в ефірі програми "Свобода слова на ICTV".

Він сказав, що 3 липня радники лідерів країн "нормандського формату" аналізували стан виконання домовленостей лідерів України, Росії, Німеччини і Франції, узгоджених на саміті у Парижі в грудні минулого року.

Відео дня

Читайте такожЗустріч лідерів "нормандської четвірки" може відбутися в серпні - віце-прем'єр

"Те, що було написано у Парижі, ми проводили інвентаризацію у п'ятницю, - що зроблено, що не зроблено, чому не зроблено і чи можливо це зробити. І фіналом зустрічі чотирьох політичних радників мала бути їх спільна заява, спільна рекомендація Тристоронній контактній групі у Мінську", - заявив Резніков.

При цьому він сказав, що з усіх питань, про які домовлялися лідери "нормандського формату" у Парижі у грудні 2019 року, вживається недостатньо заходів. Зокрема, йдеться про відкриття нових КПВВ і визначення відповідних населених пунктів, про взаємне звільнення утримуваних осіб, про додаткові заходи з припинення вогню, про допуск представників Червоного Хреста до утримуваних осіб та про інші питання.

Водночас, головна мета зустрічі чотирьох радників лідерів "нормандського формату" полягала у тому, аби вони спільно були готові поставити свої підписи під певним пакетом рекомендацій для ТКГ.

"У цьому моменті зближення позицій відбулося... Але не було готовності делегації Російської Федерації підписатися під тими формулюваннями, які запропонувала німецька та французька сторона", - заявив Резніков.

Читайте такожРосія не ставила ультиматумів щодо особливого статусу Донбасу - Резніков

Він додав, що радник канцлера Німеччини Ян Хегер і радник президента Франції Еммануель Бонн займали конструктивну проукраїнську позицію, які намагалися також знайти формулювання, яке би влаштували усі сторони.

"В результаті зійшлися позиції щодо формулювання України, Франції і Німеччини, але Росія попросила час на те, щоби попрацювати над ще одним проектом і висловити свої пропозиції. Тому, домовленостей не було досягнуто - це правда", - сказав Резніков.

Як повідомляв УНІАН, 4 липня за підсумками зустрічі у Берліні керівник Офісу президента України Андрій Єрмак висловив переконання, що ця зустріч "на крок" наблизила проведення саміту глав держав у Берліні.