В НАБУ рішення КСУ назвали політичним / фото УНІАН

У Національному антикорупційному бюро заявили, що через рішення Конституційного суду України всі справи про недостовірне декларування мають бути закриті, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.

Як йдеться в оприлюдненій на сайті НАБУ заяві, рішення КСУ щодо електронного декларування руйнує антикорупційну реформу.

Читайте такожВ ЄС натякнули на припинення фінансової допомоги через рішення Конституційного суду

Відео дня

"Рішення Конституційного суду України, яким скасовано кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, є політичним. У такий спосіб КС України не лише легітимізує наміри політиків та чиновників приховати від суспільства незаконно набуті статки, а й захищає інтереси окремих суддів КСУ, чиє недостовірне декларування досліджується у межах кримінальних проваджень", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що запровадження електронного декларування є одним із ключових надбань держави після Революції Гідності та має на меті зробити владу прозорою та підзвітною суспільству.

Відтак, зазначають у НАБУ, через рішення КСУ в Україні ніхто не контролюватиме і не матиме права запитувати дані про статки суддів та джерела їхнього походження, а також притягати їх до відповідальності за наявності розбіжностей.

"Таке рішення не витримує жодної критики, ані з етичної, ані з правової точки зору. Адже остаточне рішення в разі виявлених порушень суддями законодавства сфері запобігання корупції є виключною прерогативою судів, а не НАЗК чи НАБУ. Відтак висновки КСУ про нібито порушення незалежності суддів за нинішнього законодавства про запобігання корупції є безпідставними", - сказано в заяві.

У НАБУ додали, що станом на 27 жовтня в роботі Бюро перебувало 110 кримінальних проваджень, в межах яких детективи досліджують близько 180 фактів умисного внесення посадовцями недостовірних відомостей до е-декларацій.

Крім того, 7 особам, серед яких троє колишніх народних депутатів, повідомлено про підозру, 34 справи напрвлено до суду, а стосовно 13 осіб є рішення суду (6 вироків, стосовно 7 осіб справи закриті за нереабілітуючими підставами).

"Через рішення КСУ всі ці справи мають бути закриті. Відтак посадовці, викриті на зловживаннях, уникнуть відповідальності", - пояснили у відомстві.

Конституційний суд проти антикорупційної реформи

  • 16 вересня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ. Зокрема, визнано такими, що не відповідають Основному закону положення щодо наділення президента України повноваженнями утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади його директора, визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора бюро, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ, його операційної та інституційної незалежності та затверджувати положення про Раду громадського контролю і про порядок її формування.
  • 28 липня КСУ визнав неконституційним указ президента України від 16 квітня 2015 року про призначення Артема Ситника директором НАБУ. На переконання авторів подання - 51 народного депутата, тодішній глава держави Петро Порошенко вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив заборону на узурпацію державної влади. Також, стверджували депутати, указ суперечить положенням Конституції, де міститься вичерпний перелік повноважень президента України.
  • 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення у справі за поданням 47 народних депутатів України, скасувавши статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування.
  • 28 жовтня через рішення КСУ Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.