Мелінда Сіммонс дала пораду президенту України / фото УНІАН

Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Мелінда Сіммонс радить президенту України Володимиру Зеленському частіше демонструвати підтримку органам, що покликані боротися з корупцією.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Сіммонс сказала під час онлайн-заходу "Сполучене Королівство-Україна: Розмова послів".

Читайте такожСкандальне рішення КСУ руйнує антикорупційну реформу в Україні - НАБУ

Відео дня

"Щодо того, що президент повинен робити в найближчі дні після рішення Конституційного суду, то я вважаю, що важлива справа для кожного лідера, коли незалежні антикорупційні інституції опиняються під загрозою, у цьому разі полягає в тому, аби висловлювати підтримку. І насправді президент Зеленський це вже зробив", - наголосив Сіммонс.

"Але я стверджую, що він не робить це доволі часто, і, можливо, він повинен говорити про них набагато частіше. І я думаю, що він, ймовірно, знає про це, оскільки багато хто з нас говорить йому це. Я також сказала йому, тому це не є секретом", - заявила посол Британії.

Також вона нагадала, що міжнародна спільнота вкладає величезні інвестиції для створення антикорупційних інституцій і співпрацює з Україною, аби допомогти розвинути ці інституції і пересвідчитися, що вони мають "міцну основу".

Конституційний суд проти антикорупційної реформи

  • 16 вересня Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону про НАБУ. Зокрема, визнано такими, що не відповідають Основному закону положення щодо наділення президента України повноваженнями утворювати НАБУ, призначати на посаду та звільняти з посади його директора, визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора бюро, визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ, його операційної та інституційної незалежності та затверджувати положення про Раду громадського контролю і про порядок її формування.
  • 28 липня КСУ визнав неконституційним указ президента України від 16 квітня 2015 року про призначення Артема Ситника директором НАБУ. На переконання авторів подання - 51 народного депутата, тодішній глава держави Петро Порошенко вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив заборону на узурпацію державної влади. Також, стверджували депутати, указ суперечить положенням Конституції, де міститься вичерпний перелік повноважень президента України.
  • 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення у справі за поданням 47 народних депутатів України, скасувавши статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування.
  • 28 жовтня через рішення КСУ Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.