Кулеба також заявив про підтримку народу Білорусі \ фото REUTERS

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вбачає загрозу для України у виборі президента Білорусі Олександра Лукашенка спиратися на підтримку Росії.

Читайте такожЛукашенко "посилює" кордон з Україною і закриває з Литвою і ПольщеюПро це Кулеба заявив у коментарі кореспонденту УНІАН.

"Ми бачимо, що президент Лукашенко зробив свій вибір, і цей вибір - підтримка Росії. Для нас це безумовно становить загрозу, і ми адекватно реагуватимемо на будь-який розвиток подій в Білорусі, але я хочу сказати дуже чітко: Україна завжди підтримуватиме білоруський народ", - наголосив Кулеба.

Глава МЗС уточнив, що Україна завжди дотримуватиметься такої позиції.

"Будь-яка допомога, яка потрібна народу Білорусі, ми надамо її, поділимося своїм, але ніколи не кинемо білоруський народ напризволяще", - сказав Кулеба.

Ситуація в Білорусі: хроніка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • Лукашенко назвав Україну "форпостом політичних провокацій". Також він звинуватив США, Польщу, Литву, Чехію у розхитуванні ситуації у Білорусі.
  • 14 вересня Путін заявив про готовність надати Білорусі кредит у розмірі 1,5 млрд доларів.
  • Також 16 вересня президент Білорусі попросив у Росії надати "деякі види озброєнь".