Порошенка завтра чекають на допит у двох справах / twitter.com/poroshenko

Обшук, який відбувся 25 травня у Музеї Гончара – незаконний, це підтверджується рішенням суду, про яке повідомили адвокати п’ятого президента Петра Порошенка.

Як повідомляє прес-служба партії «Європейська солідарність», адвокати також заявили, що допит 29 травня не відбудеться, оскільки виклики у форматі «відосиків» на сайті ДБР не передбачені Кримінально-процесуальним кодексом України.

«25 травня пройшов всій відомий обшук у приміщенні музею Гончара. Обшук був брутальним, зламали двері, застосували застосували силу до депутатів, журналістів, блогерів. Встановили стеження за директором музею, приміщенням музею. І все це було зроблене під тим приводом, що було необхідно провести обшук терміново. Тобто без рішення суду. Що означає для слідчих негайно таке рішення суду отримати, щоб суд одобрив те, що вони зробили. Як нам стало сьогодні відомо, суд відмовив ДБР в ухваленні такого рішення. Обшук визнаний незаконним. Все, що було зроблене у ході цього обшуку – арешт майна, арешт картин, всі процесуальні дії, вся інформація, яка була отримана і скопійована – все це незаконно», – наголосив адвокат Ілля Новіков.

Відео дня

Читайте такожПорошенка викликали на допит до ДБР у справі про записи його розмов із Байденом

За його словами, виникає підстава для негайного звільнення тих посадових осіб, які ухвалювали і виконували ці рішення. Новіков також зазначив, що президент України Володимир Зеленський має повну можливість по службовій лінії з’ясувати, хто ці люди, і крім звільнення вони мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

«На завтрашнє число, на 29 травня ДБР хотіло викликати Порошенка на допит за цією справою. Цього допиту не буде з тієї причини, що слідчі ДБР не змогли із дотриманням закону вручити повістки. Вони намагались запровадити в Україні таку практику, щоб вручення повістки можна було замінити вивішуванням «відосика» на сайті ДБР з тим, щоб вважати це належним сповіщенням свідка. Цього не буде…. Ні щодо Порошенка, ні щодо будь-кого іншого. Якщо слідчі хочуть, щоб до них з’являлись на допит – будь ласка, вручайте повістки із дотриманням закону», - підкреслив Новіков.

Своєю чергою інший адвокат Ігор Головань зазначив, що відеоролик з’явився на сайті ДБР вчора, 27 травня, «можливо, це й була відповідь, оскільки вчора вже й було згадане рішення суду. І це можливо була реакція».

«Тобто, замість того, щоб негайно притягнути до відповідальності правопорушників, слідчих і оперативних працівників, які влаштували це жахливе серйозне порушення закону… Замість того, щоб провести розслідування і притягнути їх до відповідальності, опублікували черговий незаконний відосик, який має на думку службовців ДБР замінити передбачений нормами КПК виклики до слідчого», – переконаний адвокат.

Читайте такожДБР взяло штурмом музей Гончара через "картини Порошенка" (відео)

За словами адвоката, КПК передбачає, що повістка має бути вручена за три дні до дати явки на допит. При цьому при цьому КПК чітко встановлює, що при обрахунку цього терміну перший день не враховується. Тому якщо людину викликають, наприклад, на 29 травня, повістка має бути вручена не пізніше ніж 25 травня.

«А ми знаємо, що всі ці протизаконні дії почалися лише вчора. Нагадаю, що в Україні все ще діє Конституція, відповідно до Конституції державні органи повинні діяти чітко і в порядку, передбаченому Конституцією і законами. А ніхто з громадян не може бути примушений виконувати вимоги, які не грунтуються на нормах закону», – наголосив Головань.

«Тому ми вимагаємо негайного притягнення до відповідальності тих, хто порушив закон і влаштував незаконний обшук в музеї, а по-друге вимагаємо припинити порушення КПК при здійсненні викликів на допити. І це стосується взагалі всіх громадян України. Ми вимагаємо, щоб ДБР припинило цю незаконну практику», – підсумував він.

Як повідомляв УНІАН, 22 травня стало відомо, що екс-президента Порошенка терміново викликали до ДБР на допит як свідка на 26 травня у кримінальному провадженні, в якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю 43 картин всесвітньо відомих художників. Екс-президент на допит тоді не прийшов, а відкривав виставку цих картин у київському музеї Івана Гончара.

26 травня вдень слідчі ДБР приїхали до музею і при вході заявили, що проводять невідкладні слідчі дії та обшук без відповідної ухвали суду "з метою збереження майна", яке фігурує у кримінальному провадженні.

Директор музею Петро Гончар заявив, що співробітники ДБР зламали вхідні двері до музею і не пускали його всередину будівлі.

Також він додав, що Порошенко не надавав дозволу на переміщення картин, які він передав музею для експонування.

Слідчі Держбюро розслідувань описали картини з колекції Порошенка і вилучили оригінали митних декларацій.

27 травня прес-служба ДБР оприлюднила повідомлення про виклик Порошенка 29 травня у Державне бюро розслідувань одразу щодо двох справ.

Читайте такожПорошенко скаржився Байдену на "Самопоміч" і закликав не надавати їй гранти – аудіозапис

У ньому було сказано, що «у зв’язку з неявкою 26 травня, відповідно до вимог ст.ст. 133, 135 КПК України Порошенко повторно викликається до ДБР допиту у якості свідка на 11:00 у кримінальному провадженні, в якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю колекції культурних цінностей, яка складається із 43 картин всесвітньо відомих художників.

Крім цього, зазначили в ДБР, Порошенка викликають того ж дня, 29 травня, але на 12:00 для допиту у якості свідка у провадженні за фактом можливого незаконного використання спеціальних технічних засобів отримання інформації, що може заподіяти істотної шкоди державним інтересам. Йдеться про його розмову із колишнім віце-президентом США Джозефом Байденом.