Ілюстрація REUTERS

Політики постійно підживлюють тему недовіри до суддів, але 80% українців погоджуються з рішеннями суду.

Про це в інтерв'ю УНІАН розповів голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного суду Станіслав Кравченко.

Він звертає увагу на статистичні дані, які свідчать, що кількість відводів, заявлених судам, становить менше відсотка.

Відео дня

"Постійно мусується тема про те, що суду, суддям люди недовіряють. І політики постійно підживлюють цю тему (зазвичай, після заяв політиків про низьку довіру до суддів йде якийсь черговий етап судової реформи). У мене ж з приводу недовіри до суду є своя статистика, яку важко заперечити. Державна судова адміністрація фіксує кількість відводів, заявлених судами (це відкриті дані). І ми не назбираємо й одного відсотка", - стверджує Кравченко.

Читайте такожУкраїнці розповіли, кому найбільше довіряють в країні – опитування

Він зазначає, що загалом в суди за захистом своїх справ йде не менше 3,5 млн громадян.

"А знаєте, скільки оскаржують судових рішень в апеляційній інстанції по кримінальному блоку? - 15-20%. Тобто, виходить, що 80% людей погоджуються з рішенням суду. А якщо брати касацію, ми виходимо взагалі на цифру десь 6-7%. Тобто, на рівні касаційної інстанції люди більше ніж на 90% задоволені рішенням", - розповів голова суду.

"Таку різницю між тим, що нам розповідають політики про недовіру до суду і тим, що кажуть учасники провадження, доля яких залежить від рішення суддів, я пов’язую лише з тим, що відбувається системне, огульне, часто ніяк не обґрунтоване звинувачення суддів в усьому, чому тільки можна", - додав Кравченко.

Як повідомляв УНІАН, за словами Станіслава Кравченка, станом на сьогодні в Україні катастрофічно не вистачає суддів, через що справи у судах можуть розглядатися дуже довго.