До Конституційного суду надійшло подання щодо закону про добровільне об’єднання  ТГ \ фото  REUTERS

До Конституційного cуду надійшло подання 51 народного депутата щодо відповідності Конституції положень закону "Про добровільне об’єднання територіальних громад".

Читайте такожРазумков розповів, чи встигне Рада розглянути законопроект про столицю до місцевих виборівПро це йдеться на сайті суду. "До Конституційного суду України 19 жовтня надійшло конституційне подання 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України положень пункту 6 частини першої статті 4, частини третьої статті 11 закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад", - йдеться в повідомленні.

Суб’єкт права на конституційне подання вважає, що оспорюваний закон не відповідає низці статей Основного закону, а "його правозастосування призводить до порушення гарантованих Конституцією засад організації місцевого самоврядування в Україні та звуження права територіальних громад на добровільне об’єднання".

Відео дня

З текстом конституційного подання можна ознайомитися на сайті КС в рубриці "На розгляді суду".

Серед підписантів подання переважно народні депутати від "Опозиційної платформи – За життя": Юрій Бойко, Ігор Абрамович, Олег Волошин, Юрій Іоффе, Сергій Дунаєв, Валерій Гнатенко, Віктор Медвечук, Вадим Рабинович, Нестор Шуфрич, Ілля Кива, Василь Німченко, Наталія Королевська, Сергій Льовочкін, Юлія Льовочкіна, Ренат Кузьмін, Тарас Козак, Микола Скорик, Тетяна Плачкова, Григорій Суркіс та інші.

Що таке добровільне об'єднання територіальних громад

Верховна Рада 5 лютого 2015 року ухвалила урядовий закон № 0915 про добровільне об'єднання територіальних громад.

Закон спрямований на децентралізацію публічної влади з реальним забезпеченням загальновизнаних європейських принципів організаційної, правової та фінансової самостійності органів місцевого самоврядування, передбачених Конституцією України принципів справедливого і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами. Також він регулює відносини, що виникають у процесі добровільного об'єднання територіальних громад сіл, селищ, міст.

Кабінет міністрів 12 червня 2020 року на позачерговому засіданні 12 червня затвердив список 129 районів замість 490 існуючих.

17 липня 2020 року Верховна Рада ухвалила постанову "Про утворення та ліквідацію районів", згідно з якою в АР Крим та областях створено 138 районів (з них 17 - на тимчасово окупованій території АРК, Донецької та Луганської областей) та ліквідовано 490.