Олександр Ткаченко очолив Мінкульт / УНІАН

Українські культурні діячі підтримують призначення Олександра Ткаченка на посаду міністра культури та інформаційної політики і називають першочергові для реформування кроки.

У коментарі УНІАН керівник Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд заявив, що Ткаченко є професійним менеджером і патріотом України.

«Для мене дуже важливо, що в перший день свого призначення він зателефонував мені і висловив підтримку нашому музею в боротьбі з невігласами з обласної ради», - сказав Ройтбурд.

Відео дня

На його думку, вся культура в Україні потребує негайного реформування – «від міністерства до сільського клубу».

Читайте такожТкаченко назвав пріоритети на посаді голови Мінкульту

«Але мені більше всього болить зараз саме за музейну реформу, контури якої ми обговорювали ще з попереднім міністром Володимиром Бородянським. І я сподіваюся, що всі напрацювання Ткаченко проаналізує, збереже і буде розвивати», - заявив Ройтбурд.

За його словами, музейна система має бути не лише підтримана, але й переформатована, адже вона «застаріла і консервативна як ніяка інша».

Директор Українського інституту книги Олександра Коваль у коментарі УНІАН зауважила, що на позиції голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Ткаченко був «повністю на боці відстоювання інтересів культури». «І зробив дуже багато для того, щоб, принаймні, повернули фінансування, яке спочатку забрали. І зараз він з комітетом намагається, щоб були профінансовані антикризові заходи», - сказала вона.

Читайте такожТкаченко пообіцяв продати свої акції Одеської кіностудії

«Я сподіваюся, що він цю ж свою позицію - відстоювати інтереси культури - буде і на посаді міністра. І це в мене вселяє оптимізм. Принаймні, я бачу якісь варіанти для взаємодії, і я бачу, очевидно, добру волю з його сторони», - сказала Коваль.

За словами директора Українського інституту книги, вона позитивно оцінює це призначення.

У свою чергу голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів сказала в коментарі УНІАН, що підтримує призначення Ткаченка і «дуже рада, що нарешті призначили міністра повноцінно».

За словами Олеськів, раніше вони активно співпрацювали з Ткаченком як головою парламентського комітету. «Відповідно, у нас співпадає бачення по розвитку туризму… Тобто, план, який планувався агенцією, його підтримує комітет», - заявила вона і додала, що вірить у те, що «разом, спільно можемо будувати дуже добрі кейси в розвитку культури, креативних індустрій і туризму як комплексу цих всіх галузей».

Читайте такожГордон про Ткаченка: "Це гарна кандидатура на посаду міністра культури" (відео)

Олеськів наголосила на необхідності «повернути туризму фінансування». «І для підтримки креативних культурних індустрій. І власне, теж велике у нас є сподівання на те, що цей процес все-таки зрушиться і фінансування туризму буде повернуте», - сказала голова Держагентства.

Генеральний директор Національного заповідника “Софія Київська”, провідний фахівець в галузі архітектури, реставрації, будівництва, практик пам’яткоохоронної та музейної справи Неля Куковальська заявила в коментарі УНІАН, що підтримує ті наміри Ткаченка, які він озвучив у зв’язку з призначенням на посаду міністра.

“Відношуся я до нього досить добре, і я рахую, що це один з найкращих варіантів, які розглядалися напередодні призначення”, - сказала Куковальська.

Гендиректор заповідника “Софія Київська” відзначила, що під час співпраці з Ткаченком вдалося реалізувати непогані проекти, зокрема це документальний фільм “Україна. Повернення своєї історії”, заснування освітнього закладу "Відкритий православний університет".

“Сподіваюсь, що у нас і надалі буде гарна співпраця. Це людина, яка чує і вміє слухати людей. Тому сподіваюся, що співпраця буде непоганою і робота налаштується у Міністерстві культури”, - сказала Куковальська.

За її словами, культурна галузь потребує фінансування, і тому вона підтримує намір Ткаченка “повернути кошти до міністерства”, оскільки, наприклад, питання реставрації пам’яток вимагають фінансування.

“Треба відструктурувати систему управління в міністерстві, вона зараз трошки розбалансована. Усе-таки створити окремі агенції зі збереження культурної спадщини, я найбільше можу говорити про цю галузь, тому що я нею займаюся вже двадцять років”, - сказала Куковальська.

Читайте такожТкаченко виступив на підтримку малого та середнього бізнесу - його назвали лідером у координації роботи Ради та Кабміну у цьому напрямку

Вона відзначила, що в Україні досить велика потреба в реставрації. Зокрема, в Національному історико-культурному заповіднику «Качанівка» розміщується величезний маєток Тарновських, який, за її оцінкою, потребує приблизно 70 млн грн на кардинальну реставрацію.

“Що стосується Софії, так в останні шість років на Софію Київську, на найвизначнішу пам’ятку України жодної копійки не давалося від держави”, - наголосила Куковальська.

Вона сказала, що у Києві є історичні будівлі, які вимагають першочергових аварійних робіт, але з бюджету не виділено коштів на такі роботи, а також треба залучати бізнес на реставрацію історичних пам’ятників.

“За моїми оцінками, в Україні щорічно, щоби встигати (рятувати будівлі - УНІАН), потрібно мільйонів 800 на реставрацію найвизначніших пам’яток”, - сказала Куковальська.

Своєю чергою, в коментарі УНІАН актор театру та кіно Остап Ступка висловив думку, що новому міністру культури варто зібрати діячів культури і представників різних галузей, щоби вони розповіли Ткаченку про нагальні питання. “Аби це все обговорили і прийшли до якогось висновку”, - сказав Ступка.

На його думку, є багато питань, які треба вирішувати. Також він сказав, що потрібен час, щоби дати оцінку Ткаченку на посаді міністра. “Час покаже. Тоді можна буде говорити”, - сказав Ступка.

Генеральний продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю, членкиня Національної спілки кінематографістів України Юлія Сінькевич в коментарі УНІАН висловила сподівання, що Ткаченко розуміє мету культури і в якому вона стані, а також - які потрібно налагодити процеси у цій сфері.

Зокрема вона вважає, що в культурній сфері новому міністру необхідно призначити ефективних керівників у різних напрямках і виступати захисником культури.

“Прогнози робити складно, тому що це позиція (посада міністра - УНІАН) для людей, які ризикують, і цей ризик може бути виправданий, а може бути - ні”, - заявила Сінькевич.

Також вона висловила побажання, щоб міністр культури був адвокатом усієї культурної галузі.

За її словами, останнім часом спостерігається різке падіння у кіновиробництві. “Україна зараз виглядає не надійним партнером для іноземних продюсерів, які зацікавлені, які, наприклад, готували проекти на пітчинги”, - сказала Сінькевич.

Вона сказала, що можна багато чого списувати на ситуацію з пандемією і карантином, але є процеси, які не залежать від них.

Сінькевич також висловила думку, що було би добре провести зустріч міністра з представниками культурної галузі для обговорення болючих питань і пошуку шляхів для подальшого розвитку.

Лідер рок-гурту «Друга Ріка» Валерій Харчишин заявив в коментарі УНІАН, що в Україні так склалося, що Мінкульт не брав жодної участі у створенні сучасної музичної культури, і ця сфера розвивалася незалежно.

“Але якщо мова йде про Ткаченка на посаді міністра культури, то я можу говорити лише про професійні його надбання, які вони отримав на телебаченні і як законотворець у короткий період часу у Верховній Раді. Мабуть, це вперше, коли депутат дослухався до проблеми індустрії і почав щось робити, почалися якісь рухи”, - сказав Харчишин.

Читайте такожТкаченко закликав депутатів підтримати його ініціативи для порятунку малих і мікропідприємств

Водночас, він додав, що ще не знає, яким буде Ткаченко, але якщо говорити про музичну сферу, то Ткаченко “є людиною, яка комунікує, і це дуже добре, коли є такий контакт”.

Музикант очікує, що Ткаченко і на посаді міністра буде відкритим до представників культурної сфери. “Міністерство створюється не для того, щоб обмежувати, а для того, щоб допомагати, розвивати. Тому має декларувати і впроваджувати зміни”, - висловив думку Харчишин і додав, що в парламент треба вносити пропозиції і відстоювати позицію для їх підтримки і поліпшення стану культури.

Як повідомляв УНІАН, 4 червня Верховна Рада призначила Ткаченка на посаду міністра культури та інформаційної політики України.

Ткаченко був обраний до парламенту за списком партії "Слуга народу", очолював Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.