ТКГ - Фокін зробив нову скандальну заяву і згадав про повну амністію для ОРДЛО / скріншот

Заступник голови української делегації у ТКГ Вітольд Фокін вважає, що Мінські угоди є єдиною «дорожньою картою» врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це він заявив в ефірі Українського радіо.

Читайте такожРезніков закликав депутатів проявити "колективну мудрість" щодо змін у постанову про місцеві вибори

Відео дня

Він заявив, що зараз українське суспільство розколоте на дві частини: одні хочуть миру, інші «загальмувати рух до миру».

«Я вважаю, що перше, що треба зробити, навіть, раніше, ніж розведення військ, треба в Україні прийняти закон, який би заборонив пропаганду війни, який би забороняв розпалення ворожнечі», – сказав Фокін.

Член ТКГ каже, що режим тиші є «великим досягненням нинішньої влади».

«Що далі? Як написано в комплексних заходах із вирішення конфлікту на сході, треба почати по-справжньому розведення військ, не імітувати діяльність. А розводити по всьому фронту, треба відводити важку військову техніку, а далі – не можна розраховувати на мир навіть у віддаленій перспективі, якщо не оголосити загальну амністію», – пояснив він думку в ефірі радіо.

Фокін відповів на зауваження журналістки про те, як можна амністувати бойовиків, які катували й вбивали людей, запитанням: «Як ви уявляєте вибіркову амністію?». При цьому він додав, що він не закликає вибачити злочини тим, хто їх вчиняв.

«Адже, ніде, ніяким чином я не казав, що треба помилувати злочинців, які ґвалтували, вбивали, знущалися, помилувати садистів, які фотографували свої злочини. Звичайно, ні», – зазначив Фокін.

Водночас він сказав, що «загальна амністія» – це його особиста позиція, а не держави чи делегації.

«Було багато злочинів, які мають бути розслідувані, і винні мають понести кару, але сьогодні, щоб припинити війну – моя позиція – не держави, не ТКГ, а моя особиста – треба оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів Донбасу, а краще для всього Донбасу», – відповів член ТКГ.

Фокін переконаний, що якщо амністію не оголосить Україна, то це зробить «міжнародна спільнота», оскільки такі дії є, мовляв, світовою практикою. Заступник голови української делегації зауважив, що «амністія» відрізняється  від «помилування», і що його текст «перекрутили».

Фокін висловив готовність донести свою думку з трибуни Ради й пояснити все депутатам.

Скандальна заява Фокіна щодо Донбасу: що сказав заступник керівника делегації в ТКГ

  • Фокін в інтерв'ю виданню "Страна" заявивши, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині. Про свою позицію щодо особливого статусу Фокін розповів, відповідаючи на запитання про амністію бойовиків. 
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви першого заступника голови української делегації у Тимчасовій контактній групі Вітольда Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України та є провокативними.
  • Голова Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що слова Фокіна не відображають офіційної позиції України.