Урсула фон дер Ляєн запропонувала Джо Байдену координувати політику стосовно країн Східної Європи / фото REUTERS

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що має спільні з президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом погляди на ситуацію в Україні.

Про це йдеться у заяві фон дер Ляєн на сайті Єврокомісії за підсумками її телефонної розмови з Байденом.

Зокрема, стосовно закордонної політики вони домовилися активізувати співпрацю як партнери-однодумці і підтримувати демократію, стабільність та процвітання на тлі швидкоплинної міжнародної обстановки.

Відео дня

"Ми робитимемо це у тісній співпраці з НАТО", - сказано у заяві.

"Ми поділяємо стратегічний погляд на Росію. Я запропонувала тісно координувати наші політичні програми і заходи, особливо стосовно Східної Європи. Ми маємо спільні погляди на ситуацію в Україні", - наголошується у заяві.

Читайте такожЗеленський запросив Байдена на святкування 30-річчя незалежності України

Україна - НАТО: що відомо

  • 12 червня 2020 року Північноатлантичний альянс визнав Україну учасником Програми розширених можливостей НАТО (NATO’s Enhanced Opportunities Program – EOP).
  • Як заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, Україна отримає користь від розширеного доступу до програм взаємосумісності військ і ширшу можливість брати участь у військових навчаннях НАТО та здійснювати обмін інформацією, в тому числі набутим досвідом.
  • 25 лютого, генсек НАТО під час телефонної розмови нагадав Зеленському про важливість втілення реформ.
  • 9 лютого 2021 року Столтенберг наголосив, що наближення України до членства в НАТО залежить від успіху в реалізації реформ. Зокрема, Україна повинна зміцнювати демократичні інституції, боротися з корупцією, запроваджувати демократичний політичний контроль над ЗСУ.