Експерти пояснили причини підтримки виборцями чинних міських голів / фото УНІАН, Валерій Шмаков

Причини підтримки виборцями на місцевих виборах 25 жовтня чинних міських голів пов'язані з децентралізацією, розпорошеністю опозиційних кандидатів і коронавірусом.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко висловив під час прес-конференції.

Відповідаючи на запитання щодо того, чому на місцевих виборах в обласних центрах здебільшого перемогу або ж найбільший відсоток підтримки отримали нинішні мери, Фесенко зазначив:

Відео дня

"Думаю, головна причина, визначальна, - це реформа децентралізації. Для порівняння: бюджети Києва і всіх великих міст, у порівнянні з 2015-м роком, коли вже діяла реформа децентралізації, зросли вдвічі. У порівнянні з 2014-м роком - втричі. В деяких містах, на рівні обласних центрів, ще більше. І там, де мери цим скористалися, хоча б частково використали це для міста і продемонстрували людям - це дало їм... перевагу перед іншими кандидатами".

За словами політолога, це було визначальною причиною.

Другою причиною Фесенко назвав те, що у багатьох містах опозиційний чинному меру електрорат виявився розпорошеним: "Вони між собою воювали".

Читайте такожОБСЄ дорікнула Зеленському за опитування поряд із дільницями

Також, на його думку, вплив тут мала і епідемія коронавірусу.

"Явка знизилася, і в цих умовах більш консолідований електорат виявився саме у мерів і в місцевих партій. Їх знали краще і їхні виборці прийшли", - пояснив експерт.

Крім того, вважає він, в питанні протистояння довкола теми карантинних обмежень між місцевою і центральною владою місцевій владі "вдалося завоювати симпатії місцевих жителів".

"Центральна влада вводить обмеження - це не подобається, а місцева влада захищає. Ось такий вплив. Я думаю, це спрацювало", - додав Фесенко.

Своєю чергою, політолог Валентин Гладких висловив думку, що причиною підтримки чинних мерів була також відсутність "розкручених і вже очевидних" опонентів чинним мерам.

"По суті, до початку виборів ніхто в Києві не знав, хто є опонентом Кличка... Про опонентів Кличка ми дізналися, коли почалася кампанія", - сказав він.

Читайте також"Я маю бути в другому турі": Верещук відреагувала на результати екзит-полів у Києві

Місцеві вибори в Україні

  • 25 жовтня в Україні відбулися чергові місцеві вибори. За попередніми даними ЦВК, явка виборців становила 36,88%.
  • Вибори пройшли за пропорційною системою з відкритими списками. У Криму, Севастополі, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей голосування не проводилось.
  • Як свідчать екзит-поли, за результатами виборів у Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Львові, Вінниці перемагають чинні міські голови.