У США незабаром пройдуть вибори президента / REUTERS

У США 3 листопада пройдуть вибори президента. Для України найбільш прогнозованим варіантом буде перемога на них Джо Байдена, вважають вітчизняні експерти і дипломати.

Про це повідомляє "РБК-Україна".

Екс-посол України в США і колишній глава МЗС України Костянтин Грищенко переконаний, що ймовірність сприятливого сценарію для України в разі обрання Трампа невисока. За його словами, нинішній президент США не прив'язує тему з імпічментом до конкретних особистостей, а проектує на всю країну.

Відео дня

"Він нав'язує свою точку зору фахівцям, розвідувальній спільноті, всім тим, хто традиційно готував позицію глави держави", - пояснив Грищенко, додаючи, що спроби Трампа налагодити відносини з Кремлем несуть для України об'єктивні ризики.

Читайте такожПорошенко в розмові з Байденом назвав безвіз тим, що "можна продати" українському народу - плівки Деркача

Дипломат назвав більш прогнозованою для України поведінку Джо Байдена.

"Політика Байдена буде, швидше за все, схожа на політику президента Обами, але не обов'язково. Мені здається, він більш жорсткий і рішучий в порівнянні з Обамою. У нього свої питання є до багатьох діячів в Україні, які намагалися впливати, в тому числі і на хід нинішньої кампанії, але це не буде для нього основним", - зазначив Грищенко.

Інший колишній посол України в США Валерій Чалий вважає, що Україні необхідно більш активно висловлювати свою позицію у відносинах між двома країнами.

"Вичікувальна позиція - невірна. Велика помилка вважати, що двопартійна підтримка надається Україні автоматично. Нам треба постійно показувати, Чому Україна важлива для США, нам треба не боятися активних дій", - сказав Чалий.

Він зазначив, що одночасно з виборами президента США проходять вибори в більш ніж третині Сенату, всієї палати представників, багатьох губернаторів і законодавчих органів штатів.

"Конфігурація Конгресу для українських питань не менш важлива ніж те, хто переможе на президентських виборах", - додав Чалий.

Вибори в США: що відомо

  • 59-ті вибори президента США пройдуть 3 листопада. Згідно з виборчою системою країни, виборці вибирають вибірників, які голосують за президента США.
  • Кандидатом від партії республіканців є чинний глава Білого дому Дональд Трамп, від демократів - Джо Байден.