Протести у Мінську / фото REUTERS

Жорстокість силовиків під час придушення протестів у Білорусі свідчить про участь у ньому російських спецпризначенців.

Читайте також"Нам зовсім не байдуже": Зеленський закликав владу Білорусі забезпечити народу права та свободи

Таку думку у коментарі агентству УНІАН висловив колишній посол України у Білорусі Роман Безсмертний. «У районі Стели перемоги, в районі проспекту Мошерова, центральної площі, в районі площі Неміги - там під’їзди будинків залиті кров’ю. Коли розбігалися, людей розбили на сегменти, і спеціальні війська їх просто били у під’їздах, тому що люди ховалися. Дуже багато побито молодих людей», - сказав він і додав: «Жорстокість, яка проявлялася спецвійськами, свідчить про те, що там були не лише білоруські спецпризначенці».

Відео дня

Також Безсмертний зауважив, що чисельність силовиків в обласних і районних центрах домінує над кількістю протестуючих. «Це свідчить про те, що, очевидно, було виконано угоду між Міністерством внутрішніх справ Білорусі і Міністерством внутрішніх справ Російської Федерації про взаємодопомогу в охороні громадського порядку і державний кордон. Там якраз є пункт про надання військ спеціального призначення для забезпечення громадського порядку», - вважає екс-посол.

Акції протесту в Білорусі: що було раніше

  • Як повідомляв УНІАН, 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.
  • За попередніми результатами ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за його головну опонентку Світлану Тихановську - 9,9%. Інші кандидати набрали менше 2 відсотків – Ганна Канопацька (1,68%), Сергія Черечня (1,13%), Андрій Дмитрієв (1,04%).
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську вони стріляли у протестувальників гумовими кулями.
  • У МВС країни заявили про затримання близько 3 тис. осіб на акціях протесту. За даними відомства, постраждали понад 50 громадян, а також 39 співробітників міліції.
  • Правозахисники заявляють про загибель однієї людини внаслідок наїзду автозаку. У МВС Білорусі цю інформацію спростовують.