Лінкявічюс прокоментував послання Зеленського до ВР / фото REUTERS

Наразі на тлі цілої низки викликів у Європі та низки проблем в Україні небезпека втоми від нашої держави серед міжнародних партнерів не знята. 

Про це глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс заявив у інтерв’ю "Європейській правді". Литовський дипломат визнав, що чинна українська влада заслуговує похвали за деякі ухвалені закони на кшталт земельної реформи чи банківського закону.  Однак такі проблеми, як боротьба з корупцією, вплив олігархів, відхід реформаторів від влади, за його словами, залишаються. 

Читайте такожСкандал з "сусідським" втручанням у вибори набирає обертів: Угорщина починає шантажувати Україну підтримкою євроінтеграції

Відео дня

"Не секрет, що є така річ, яка має назву "втома від України". Очікування не можуть тривати вічно. І тому через ті проблеми, які я назвав, з’являються голоси: "Дивіться, там нічого не відбувається, змін немає". Ми, звісно намагаємося відповідати, що це не так, що зміни є. Але й ви не можете просто ігнорувати проблеми", - сказав глава литовського МЗС.

При цьому він запевнив, що у Литві втоми від України немає. Тоді як в інших державах ЄС і НАТО, вважає міністр, сприйняття відрізняється. Як приклад він навів держави Південної Європи, "які більше переймаються своїми викликами".

"Подивіться самі, скільки викликів навколо Європи. Події у Сирії, у Лівії, тероризм. Нагірний Карабах, що розгоряється прямо поруч. Про Білорусь і нагадувати зайве, зважаючи на те, скільки уваги вона забирає. Але навіть ці конфлікти, якщо з них довго не видно виходу, викликають "втому", - сказав Лінкявічюс. 

За його словами, Литва переконує європейських партнерів, що події в Україні та Білорусі мають бути їхнім пріоритетом.

"Боротьба європейських держав за свободу, за демократію має вагу, навіть якщо це держави поза межами ЄС. І це пояснення, до слова, працює – попри скептицизм окремих столиць, санкції раз за разом продовжують і навіть розширюють. Але це не знімає небезпеки втоми. І дії України, переконливі дії тут є дуже важливими", - додав литовський дипломат. 

Послання Зеленського ВР 20 жовтня 2020

20 жовтня 2020 року президент України Володимир Зеленський виступив із посланням до Верховної Ради. Серед досягнень за його президентства він назвав той факт, що на міжнародному порядку денному зникла фраза "Європа втомилася від України".