У МВФ відзначили, що незалежність НБУ знаходиться в центрі програми Фонду / фото flickr.com/freeimage4life

Міжнародний валютний фонд відзначив досягнення Національного банку під керівництвом Якова Смолія і чекає, що його наступник також забезпечить незалежність НБУ.

Про це повідомляє прес-служба фінустанови.

"Ми взяли до уваги заяву про звільнення, представлене главою НБУ Смолієм. Під його керівництвом, в Україні було досягнуто істотних здобутків в забезпеченні цінової стабільності, що наочно продемонструвало ключову роль незалежного центрального банку у сучасній макроекономічній політиці. Саме тому незалежність НБУ знаходиться в центрі програми, що підтримується МВФ, і ця незалежність має бути забезпечена і наступником голови", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожПісля країн G7 прокоментували відставку Смолія з посади голови НБУ

Як повідомляв УНІАН, 15 березня 2018 року Верховна Рада за пропозицією тодішнього президента України Петра Порошенка призначила Смолія головою НБУ, звільнивши з цієї посади Валерія Гонтареву.

Смолій з 11 травня 2017 року виконував обов'язки голови НБУ.

1 липня 2020 року Смолій написав і подав президенту Володимиру Зеленському заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням.

Смолій пояснив своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що робить неможливим ефективне виконання ним своїх обов'язків.