Президент розповів про ВЕЗ для Донбасу / фото president.gov.ua

Питання про створення на Донбасі вільної економічної зони не стосується тимчасово окупованих територій.

Про це президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам, передає прес-служба Офісу глави держави.

За його словами, запровадження вільної економічної зони на Донбасі сприятиме залученню інвестицій у регіон і завершенню війни.

Відео дня

«У мене є відчуття, що прийдуть туди великі гроші, які зможуть зробити все, щоб Донбас зростав. І це буде великий вплив на людей, які живуть на тимчасово окупованих територіях. Вони будуть бачити, що жити у вільній Україні краще», – зазначив глава держави.

Читайте такожЗеленський: питання щодо гарантій за Будапештським меморандумом не стосується відновлення ядерного потенціалу України

Президент зауважив, що вже сьогодні на Донбасі реалізують важливі інфраструктурні проекти.

За словами Зеленського, головне питання, яке турбує потенційних інвесторів, стосується ситуації з безпекою на Донбасі.

«Режим «тиші» працює. І там сьогодні вже велика територія безпечна», – сказав він.

Глава держави нагадав, що ідея створення вільної економічної зони на Донбасі обговорювалася з інвесторами під час бізнес-форуму в Маріуполі торік. За його словами, бізнесу необхідно дати сигнал – інвестиції в Україну, зокрема в Донецьку та Луганську області, є безпечними.

Водночас президент наголосив, що створення вільної економічної зони не стосується тимчасово окупованих територій Донбасу.

«Запровадити вільну економічну зону на окупованій території зараз неможливо. Ніхто не буде це робити. Це буде тоді, коли відбудеться деокупація, ми будемо контролювати кордон, це буде повністю наша територія, коли там будуть виведені всі війська», – сказав Зеленський.

Президент додав, що у багатьох областях України, які теж потребують інвестицій, безпечно. Саме це він прагне продемонструвати, запрошуючи іноземних лідерів відвідати разом з ним той чи інший регіон країни.

«Я хочу їм показати, яка різна Україна – в Одесі, Вінниці, Західній Україні й особливо – на Донбасі. Мені дуже потрібно, щоб вони побачили, що є велика безпечна територія», – зазначив президент.

Опитування від Зеленського 25 жовтня: що відомо

  • 12 жовтня Зеленський заявив, що у день проведення місцевих виборів 25 жовтня перед українцями буде порушено п'ять суспільно важливих питань. Це загальнонаціональне опитування, на відміну від референдуму, не матиме прямих юридичних наслідків, наголосили в Офісі президента.
  • Так, громадян планують запитати: "Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?". Друге запитання стосуватиметься можливості створення на Донбасі вільної економічної зони.
  • Також українців запитуватимуть, чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300 осіб; чи підтримують вони легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжких хворих; чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.
  • Сьогодні, 22 жовтня, Зеленський пояснив, що за результатами опитування стане відома думка великої кількості громадян, що стане аргументом для законодавчих ініціатив з цих питань.