Нацрада відреагувала на трансляцію зустрічі / фото УНІАН

Телеканалам Newsone, «112 Україна» і Z ZIK призначено позапланові перевірки через трансляцію зустрічі народного депутата від партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука з президентом Росії Володимиром Путіним.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Читайте такожУ Раді хочуть жорстко штрафувати теле- і радіоканали за заперечення агресії РФ в ефірі

Відео дня

"15 жовтня Національна рада призначила трьом ліцензіатам - ТОВ "Новини 24 години" (логотип "Newsone"), ТОВ "Телерадіокомпанія "112-ТВ" ("112 УКРАЇНА") і ТОВ "Телерадіокомпанія "Нові комунікації" ("Z ZIK") - позапланові перевірки через зафіксовану трансляцію зустрічі голови політради і стратегічної ради політичної партії "Опозиційна платформа - За життя", народного депутата України В.Медведчука з президентом Російської Федерації В.Путіним, що відбулася в Москві", - мовиться у дописі.

Так, в ефірі телеканалу Newsone 6-8 жовтня було зафіксовано три трансляції передачі Newstime з "повною" версією цієї зустрічі і ще 11 трансляцій передачі Newstime, де показували фрагменти зустрічі з редакційним коментарем телеканалу. Загальний хронометраж усіх передач становив 1 годину 30 хвилин. Темою обговорення стали налагодження взаємовідносин Російської Федерації з Україною, постачання російської вакцини від СОVID-19 в Україну та святкування 75-річчя Перемоги над нацистами, зазначають у Нацраді.

Та сама зустріч на телеканалі "112 Україна" також транслювалася 6-8 жовтня у передачі під назвою "Важливо" (загалом - 23 рази із хронометражем 3 години 25 хвилин).

6-7 жовтня на телеканалі "Z ZIK" було зафіксовано два включення в передачі "Деталі дня" (6 жовтня) і дві трансляції в рубриці "У нас багато новин" (7 жовтня). Загальний хронометраж усіх передач становив 57 хвилин. Вони також стосувалися зустрічі, що відбулася в Москві.

У Нацраді зауважили, що висловлювання Путіна «за своїм стилістичним і семантичним значенням є твердженнями, які можуть створити сильне враження у переконанні аудиторії в позитивному ставленні очільника країни-агресора до України та українського народу, бажанні налагодити відносини між країнами, незважаючи на "складний" характер відносин».

Таким чином поширення подібної інформації у засобах масової інформації України "прямоване на формування позитивного образу Путіна, гуманізацію та популяризацію в Україні держави-агресора, що може створити загрозу національним інтересам та національній безпеці України в інформаційній сфері, «оскільки має значний потенціал, спрямований на підрив обороноздатності, деморалізацію особового складу Збройних сил України та інших військових формувань, провокування екстремістських проявів, підживлення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів в Україні».

Крім того, як наголошується у повідомленні, думка щодо постачання російської вакцини "Супутник V" в Україну є суб’єктивною думкою Медведчука. Також у регуляторі зауважили, що редакціями телеканалів не було вжито заходів щодо запобігання "упередженому і незбалансованому обговоренню порушеного питання, що в безпрецедентних умовах пандемії є потенційно загрозливою формою публічної комунікації для національної безпеки України".

Так, зважаючи на це, члени Національної ради одностайно проголосували за призначення ТОВ "Новини 24 години", ТОВ "Телерадіокомпанія "112-ТВ" і ТОВ "Телерадіокомпанія "Нові комунікації" позапланових перевірок. За результатами перевірок будуть ухвалені відповідні до законодавчих норм рішення.

Візит Медведчука в Москву і його заява про російську вакцину від COVID-19