Владислав Савченко

Засновник IT-компанії PowerCode Владислав Савченко порахував, у скільки Україні обійдеться розробка системи електронного голосування. Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбук.

"В Україні є багато технологічних компаній, які могли б швидко це реалізувати. Створення MVP (мінімального життєздатного продукту) зайняло б приблизно 3 місяці. Розробка може коштувати від $ 500 тисяч - це у 250 разів менше, ніж витратив бюджет України на вибори минулого року! Важливо тільки вибрати правильного розробника, який буде відповідати за результат. Сама система не складна, але доведеться задурити з безпекою ", - пояснив він.

За словами Савченко, в Естонії електронне голосування проводять з 2005 року. Взяти участь у виборах онлайн вже можна в Канаді, Австралії, Бразилії, США та Фінляндії. Україна може стати наступною в цьому ряду країн.

Відео дня

Електронні вибори - це не обов'язково голосування через особистий смартфон. Для тих, у кого немає гаджетів, або хто не вміє ними користуватися, можна встановити електронні пристрої на виборчих дільницях. Система повинна бути простою - щоб кожен міг проголосувати в декілька дотиків до екрана.

"Для верифікації виборця можна використовувати BankID. Це продукт НБУ, який є у всіх основних українських банків. Я ще не чув про будь-які проблеми безпеки, пов'язаних з BankID. Таємниця голосування порушена не буде - дані виходять з гаджета в зашифрованому вигляді. Зламати цю систему практично неможливо ", - вважає Владислав Савченко.

За його словами, електронні вибори обійдуться бюджету приблизно в 250 разів дешевше, ніж голосування бюлетенями.

"Тільки вдумайтеся: вибори в 2019 році обійшлися бюджету України в 4,8 мільярда гривень - це приблизно $ 177 млн! Додаток Дія показав, що цифрові документи в рази полегшують життя. За перший же місяць додаток встановили вже понад 3 млн людей. Днями стало відомо, що через Дію можна змінити місце голосування, якщо живеш не за адресою реєстрації. Пора йти далі - проводити голосування онлайн. Тим більше, що законодавча база вже є. Торік президент Володимир Зеленський підписав такий указ ", - розповів Савченко.

За його словами результати голосування неможливо буде підробити тому, що такі системи організовують через розподілену базу даних.

"Якщо простими словами, то інформація зберігається на десятках тисяч серверів. Щоб вплинути на таку систему, треба зламати їх все. На це може знадобитися 30 років. Тобто сфальсифікувати результати неможливо. Це знімає питання непрозорих комісій, помилок в підрахунках, каруселей і інших звичних Україні способів підтасувати результати виборів ", - говорить він.

Савченко стверджує, що система зможе порахувати результати миттєво. Озвучити переможців можна буде через годину після закінчення голосування. Серед інших плюсів онлайн-виборів - можливість проголосувати з будь-якої точки світу, мінімізація комунікацій між людьми в умовах карантину та підвищення іміджу України.

"Зараз у нас слава корупційної країни, яка відстає від розвинених країн в плані технологічності. Чим більше ми мінімізуємо людський фактор у всіх державних процесах, тим більше знизимо рівень корупції. Нас нарешті почнуть поважати в світі. А це - інвестиції, міжнародні контракти і більш тісне співробітництво з європейськими та американськими фондами ", - пояснив Савченко.

Нагадаємо, в квітні Верховна Рада скоротила фінансування виборчого процесу на 1,1 млрд. Гроші спрямують на боротьбу з коронавірусів. Але в ЦВК проти - в комісії стверджують, що економія призведе до порушень і обмеження прав українців.