Разумков розповів про розгляд законопроекту про столицю / фото УНІАН

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков не вважає, що парламент встигне розглянути законопроект про столицю до місцевих виборів, що призначені на 25 жовтня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в ефірі одного з телеканалів, відповідаючи на питання, чи встигне парламент розглянути законопроект про столицю до місцевих виборів.

"Я зараз не готовий сказати, чи подавав комітет цей законопроект на наступні два пленарні тижні... Поясню, чому я про це кажу: на цьому тижні - робота комітетів, і дивлячись, що вони розглянуть, що вони встигнуть розглянути, - буде багато залежати, що потрапить в порядок денний пленарних тижнів. Далі ми маємо два пленарні тижні: один, потім ще один і після цього у нас тиждень в комітетах і два тижні - робота в округах. Тому що ми розуміємо, що народні депутати, в більшості своїй, поїдуть займатися і передвиборчою кампанією. Для того, щоб Рада продовжувала нормально працювати, вирішили прийняти саме такий регламент нашої роботи", - сказав Разумков.

На уточнення, чи все ж теоретично законопроект встигнуть розглянути, він зазначив: "Я думаю, що це малоймовірно, що ми зможемо розглянути в повному обсязі цей законопроект. Сьогодні не готовий сказати, не був готовий до цього запитання".

Читайте такожРазумков розповів про наслідки внесення змін до постанови про місцеві вибори

Законопроект про столицю: які зміни пропонуються

3 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про місто Київ - столицю України (№2143-3).

Документом передбачено, що систему адміністративно-територіального устрою Києва становлять 10 районів. Місцеве самоврядування у столиці здійснюється територіальними громадами міста та районів як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Система місцевого самоврядування у Києві включає: територіальну громаду міста Києва; Київського міського голову; Київську міську раду; Київський магістрат; територіальні громади районів у місті Києві; районні у місті Києві ради; районні у місті Києві адміністрації; органи самоорганізації населення.

Київський міський голова є головною посадовою особою територіальної громади столиці. Він очолює виконавчий орган Київської міської ради - Київський магістрат та головує на засіданнях Київської міської ради.

Цим законопроектом у законі "Про місцеві вибори" встановлюється, що загальний склад (кількість депутатів) Київської міської ради становить 80 депутатів (нині - 120). Загальний склад районної у місті Києві ради становить 20 депутатів.

Закон доповнюється розділом "Проведення місцевих виборів у місті Києві". У розділі, зокрема, передбачено, що вибори депутатів Київради проводяться за пропорційною виборчою системою в багатомандатних виборчих округах. Вибори відбуваються за відкритими виборчими списками міських організацій політичних партій у спосіб, що надає право виборцю визначати пріоритетність позиції кандидата у списку партії, за яку він голосує.

Вибори Київського міського голови проводяться за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, що збігається з територією Києва.

Вибори депутатів районних у місті Києві рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія району в Києві. Територія столиці ділиться на 10 багатомандатних виборчих округів.

31 серпня голова партії "Слуга народу", перший заступник лідера фракції "СН" у парламенті Олександр Корнієнко розповів, коли парламент може розглянути законопроект про столицю. За словами Корнієнка, для підготовки законопроекту потрібно ще деякий час.

"Я сподіваюся, що ми у цей тиждень, який буде останній перед виборами, що ми займемося законом про Київ... Останній тиждень вересня - перший тиждень жовтня, там якраз буде пленарна робота, я сподіваюся, що там ми до закону про Київ доберемося", - сказав він.