Президент запевнив, що одразу після виявлення помилки її було публічно визнано і виправлено / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив, що невчасне інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про зміни у майновому стані його родини сталося внаслідок помилки, яка не є приводом для відставки з поста президента.

Читайте такожПрезидентський рейтинг Зеленського з квітня знизився на більш як 10% – опитування КМІС

Про це йдеться у відповіді глави держави на електронну петицію із закликом подати у відставку за порушення закону "Про запобігання корупції" через недекларування доходів від продажу облігацій внутрішньої державної позики.

Відео дня

Зеленський звернув увагу громадян на те, що "слова моєї обіцянки залишити посаду президента України у разі свідомого порушення закону взяті із контексту розмови про неприпустимість існування корупційних схем в управлінні державою, і моя позиція з цього питання залишається незмінною".

"Стосовно ж порушення, яке, на думку автора петиції, є підставою для оголошення мною відставки з поста президента України, то воно полягає у невчасному інформуванні Національного агентства з питань запобігання корупції про зміни в майновому стані моєї родини і сталося у результаті помилки та не пов’язане із корисливими мотивами", - підкреслив він.

Зеленський запевнив, що одразу після виявлення помилки її було публічно визнано і виправлено, а її наслідки не завдали шкоди інтересам громадян або держави.

"З огляду на викладене повідомляю, що ухвалення будь-яких рішень відповідно до вказаної петиції не планується", - заявив він.

Зеленський та НАЗК: що сталося

7 липня у прес-службі Офісу президента заявили, що Зеленський особисто поінформував НАЗК про порушення ним законодавства у зв’язку з неподанням повідомлень про суттєві зміни в майновому стані.

8 липня НАЗК вручило Зеленському два протоколи про адміністративне порушення у зв’язку з неподанням повідомлень про суттєві зміни у майновому стані.

У прес-службі ОП пояснили, що у 2019 році родина президента отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) загальною сумою 5,1 млн грн та здійснила витрати на придбання ОВДП в сумі 5,2 млн грн.