На Банковій відрегквали на скандальне рішення суду / фото УНІАН

В Офісі президента відреагували на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) про виключення інформації про Артема Ситника як директора НАБУ з Єдиного держреєстру.

Відповідну заяву розміщено на сайті глави держави.

Читайте такожЗМІ розповіли, хто такий детектив НАБУ Карєєв, який домігся звільнення Ситника

Відео дня

"Сьогоднішні повідомлення про рішення ОАСК за позовом до Національного антикорупційного бюро України викликали певні занепокоєння в нашому суспільстві та стали підставою для очевидних спекуляцій. Виходячи з відповіді НАБУ на такі повідомлення, констатуємо, що вказане рішення не можна вважати остаточним через те, що воно буде оскаржене. З огляду на відповідь міністра юстиції України Дениса Малюськи, констатуємо, що НАБУ як було, так і залишається повноцінно функціонуючим правоохоронним органом", - йдеться в заяві.

Також в Офісі президента нагадали, що виключний перелік підстав для звільнення директора НАБУ міститься у чинному законодавстві. "Цей перелік може бути змінений лише за рішенням Верховної Ради України, а не суду", - зазначили в ОП.

Також там додали, що Конституційний суд нещодавно визнав неконституційними деякі положення закону про НАБУ, тому існує "об’єктивна потреба переглянути положення закону про НАБУ, скорегувавши їх з огляду на конституційні норми".

Скандальне рішення ОАСК щодо НАБУ

  • 26 жовтня ОАСК ухвалив рішення про вилучення інформації про Ситника як директора НАБУ з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань.
  • У НАБУ заявили, що цим рішенням ОСАК "легалізує повний контроль над роботою інституції". "Рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо діяльності Національного бюро та директора НАБУ є заангажованим й абсурдним у правовому сенсі. Його справжня мета - заблокувати роботу інституції, яка викрила суддів ОАСК на масштабних зловживаннях та спробі захоплення влади", - наголосили в НАБУ.
  • Міністр юстиції Денис Малюська наголосив, що Мін’юст не може виконати рішення суду. "Мін’юст не може вносити зміни до Єдиного державного реєстру, щоб виконати будь-яке рішення Конституційного суду України або ж окремої ухвали. Зміни до інформації, що містяться у реєстрах, вносяться державними реєстраторами, а Мін’юст лише розглядає скарги на дії реєстраторів та вносить дані у ЄДР виключно за результатами розгляду таких скарг", - пояснив він.