Банош рецепт - банош в горщиках, рецепт з фото / mag.relax.ua

Банош – традиційна страва західного регіону України, яке надзвичайно люблять не тільки його мешканці, а й гості. За своїм складом банош нагадує угорську мамалигу й італійську поленту, на основі – кукурудзяне борошно.

Банош рецепт належить гуцулам-вівчарям, які довгі місяці жили в горах, випасаючи отари, віддалік від дому. Для цієї страви використовували овечий сир, молоко, а за основу брали кукурудзяну крупу. Як підливку – грибний соус.

Читайте такожФруктові маски для обличчя: топ-5 рецептів

Відео дня

Саме тому традиційний банош повинні готувати чоловіки, а також виключно у великому казані на відкритому вогні. Також для баноша використовують молоко, сметану й вершки.

Банош з бринзою і банош зі шкварками

Для цього баноша вам знадобиться 450 мл жирної сметани, 450 мл води, 250 г кукурудзяної крупи, сіль за смаком, 1 чайна ложка цукру, 100 г сала, 100 г бекону, 100 г бринзи.

Доведіть до кипіння каструлю з водою, сметаною, сіллю та цукром, а потім, зменшивши вогонь, потроху додавайте кукурудзяну крупу. Варити банош треба 10-15 хвилин як манну кашу, постійно помішуючи дерев’яною ложкою. Коли загустіє – можна вимикати.

Посмажте сало й бекон невеличкими шматками і додайте разом з порізаною бринзою до столу.

Банош у мультиварці

Читайте такожНазвані важливі інгредієнти в косметиці: для чого вони потрібні

Вам знадобиться 100 г кукурудзяної крупи, 300 г жирної сметани, половину столової ложки цукру й солі, півтора стакана молока та рідких вершків.

Перемішайте кукурудзяну крупу, молоко, сметану, сіль та цукор і помістіть у мультиварку. Установіть режим «молочна каша» на 30 хвилин або «тушіння». Тоді ж приготуйте підливу з грибів та шкварок: 15 хвилин тушіть гриби з цибулею, а потім додайте ложку борошна та сметани.

Для м’ясної підливи обсмажте бекон та сало.

Коли страва приготується, її варто перемішати, розкласти по порціях і посипати шкварками. Зверху покладіть бринзу і полийте підливою.

Закарпатський банош

Знадобиться: 400 мл молока, 500 мл сметани, 200 г кукурудзяної крупи, 1 чайна ложка солі, 100 г бринзи.

Доведіть до кипіння 50 мл води, додайте молоко і сметану, перемішайте і нагрійте до 80 градусів. Потім додайте крупу невеликими порціями. Посоліть та поперчіть.

Страва буде приготовлена, коли каша загусне і буде липнути на стінки казана. Посипте бринзою перед подачею.