Ілюстрація / REUTERS

У Росії ухвалили закон про заборону для військових використовувати на службі смартфони, що визначають геолокацію, і робити публікації в соціальних мережах.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, відповідні поправки до закону «Про статус військовослужбовців» сьогодні ухвалила в третьому остаточному читанні Держдума Росії.

Читайте такожДерждума ухвалила в першому читанні законопроект про ізоляцію Рунета

Запроваджена заборона для військових повідомляти про себе інформацію в інтернеті, розміщувати відомості про близьких родичів, товаришів по службі, командування або розташування військових частин. Обмежується використання пристроїв, які можуть через інтернет поширювати аудіо-, фото-, відеоматеріали та дані геолокації.

У пояснювальній записці говориться, що необхідність ухвалення закону пов'язана з тим, що «військовослужбовці представляють особливий інтерес для спеціальних служб окремих держав, терористичних та екстремістських організацій», а також така інформація може бути використана для інформаційного та інформаційно-психологічного впливу на російських військових.

Законом встановлюється «заборона військовослужбовцям і громадянам, призваним на військовий збір, надавати засобам масової інформації або з використанням мережі інтернет поширювати інформацію, що дає змогу визначити їх приналежність або призначення до збройних сил РФ, інших військ, військових формувань і органів».

Аналогічну заборону запропоновано поширити і на відомості про товаришів по службі, а також членів сімей і батьків військовослужбовців, у тому числі «інформацію, що дає змогу визначити місце перебування зазначених осіб у певний період», сказано в законі.

Заборона стосується також поширення інформації про діяльність органів військового управління, військових формувань і частин, у тому числі про їх дислокацію або передислокацію.

Як відомо, після початку російського вторгнення до Криму і на Донбас російські солдати з десятків військових частин армії РФ публікували фото на території України. Однак офіційна російська влада заявляла, що ці військові пішли «у відпустку» або що інформація з соцмереж не може бути доказом агресії проти України.