За версією американських прокурорів, росіяни масово везли "айфони" контрабандою / фото REUTERS

Прокуратура Нью-Йорка пред'явила звинувачення десятьом підозрюваним у контрабанді електроніки з США. За версією слідства, в перевезенні товару брали участь співробітники російського "Аерофлоту".

Читайте такожНа Одещині прикордонники виявили саморобну субмарину з контрабандою (відео)

Як повідомляє "РБК", у звинуваченні фігурують семеро обвинувачених, рішення про арешт яких виніс суд у Нью-Йорку. Це Акмаль Асадов, Саюз Дайбагія, Антон Перевозніков, Шохрух Саїдов, Марат Шахдін, Кирило Сохончук, Зокір Іскандеров. Крім того, Азамат Бобомудоров був заарештований в штаті Іллінойс. Ще двоє фігурантів переховуються від слідства.

Відео дня

Слідчі вважають, що всі вони причетні до контрабанди електроніки на загальну суму близько 50 млн доларів. У перевезенні товару брали участь колишні і чинні співробітники авіакомпанії»Аерофлот".

За версією прокуратури, підозрювані вивозили з США iPhone, iPad і Apple Watch. Інструкції вони отримували від підсудного Дайбагії, уродженця Росії.

При обшуку багажу кур'єрів слідчі знайшли електроніку на мільйони доларів. Деякі контрабандні пристрої були краденими.

Відзначається, що подекуди Дайбагія і Саїдів самі провозили пристрої контрабандою. Так, в період з серпня по грудень 2019 року перший здійснив чотири поїздки з США і перевіз понад 1 тис. пристроїв Apple на суму понад $1 млн; другий 5 жовтня того ж року перевіз дев'ять валіз з 235 продуктами Apple оціночною вартістю близько $250 тис.

Держдепартамент США прийняв рішення відкликати візи у 113 співробітників «Аерофлоту» через участь у злочинній схемі.

"Обвинувачені були членами міжнародної мережі контрабандистів, яка використовувала мережу учасників тут і в Росії для обходу експортних законів і правил США», — наводяться в повідомленні слова прокурора Сета Дюшарма.

«Як стверджується, ці обвинувачені використовували комерційні авіаперельоти для реалізації своєї схеми незаконної контрабанди. Це надзвичайно небезпечна обставина, яка була виявлена і обґрунтована в ході розслідування», — заявив комісар поліції Нью-Йорка Дермот Ші.

Більше новин по темі