Да Вінчі почав записувати свої думки в зошитах з середини 1480-х років / artgallery.bg

Записники відомого мислителя, винахідника, художника Леонардо да Вінчі оцифрували й виклали у вільний доступ у хорошій якості.

Записники можна побачити на сайті лондонського Музею Вікторії й Альберта, передає Читомо.

Читайте такожВчені розкрили одну з загадок генія Леонардо да Вінчі

Відео дня

До недавнього часу величезна кількість робіт відомого художника була доступна тільки для спеціалізованих вчених.

«Леонардо, здається, почав записувати свої думки в зошитах з середини 1480-х років, коли він працював військовим і військово-морським інженером для герцога Мілана. Жоден із попередників, сучасників та послідовників Леонардо не використовував папери так само, як він – один аркуш містив непередбачуваний зразок ідей та винаходів», - йдеться в анотації Музею Вікторії та Альберта.

Ці записники названі кодексами: Codex Forster 1, Codex Forster 2 і Codex Forster 3.

Codex Forster I містить (1487 –1505) замітки про гідротехніку і трактат про вимірювання твердих тіл.

скріншот: Чесно

Codex Forster II складається з двох записників, пов’язаних між собою (1452 – 1508). Перший записник (містить нотатки та діаграми з теорії пропорцій, а також різні ескізи, включаючи рамки для плетіння, архітектуру і деякі зображувальні малюнки, такі як Богородиця і Дитина. Другий записник містить нотатки про теорію ваг і противаг, а також замальовки вічного руху, малюнки шоломів і рецепт для виготовлення фарб.

скріншот: Чесно

Codex Forster III (1490 – 1493) найрізноманітніший: тут можна знайти примітки та схеми з геометрії, ваг та гідравліки архітектури, замальовки костюмів та головних уборів, а також з анатомії людини і тварин.

скріншот: Чесно