Космічний банк сперми може допомогти людству заселити інші планети / @elonmusk

Повністю жіноча команда колоністів може заселити Марс людьми без допомоги чоловіків. Нове дослідження виявило, що заморожені чоловічі статеві клітини під дією майже нульової гравітації зберігає такі ж якості, як і сперма на Землі. Таким чином, з’являється надія, що спеціальний банк зразків у космосі одного дня може стати базою для заселення інших світів.

Про це пише The Guardian, додаючи, що це може бути цікаво з огляду на повідомлення про те, що в майбутніх пілотованих місіях на Марс будуть брати участь екіпажі, складені лише з жінок-астронавтів.

Читайте такожNASA виявило можливі свідчення життя на Марсі

Відео дня

Перша британська астронавтка Гелен Шерман сказала у 2017 році на конференції, що існує неопублікований звіт NASA про дослідження сексуальних бажань у космосі членів екіпажів під час потенційних місій на Марс. Шерман розповіла, що звіт рекомендував, щоб команди були одностатевими: або виключно чоловічі, або жіночі. Тому що так будуть краще проявлятися командні навички.

Тепер же висновки невеликого попереднього дослідження, в якому були використані зразки сперми 10 здорових донорів, вказують на «вірогідність створення людського банку сперми за межами Землі». Результати були представлені на щорічній зустрічі Європейської спільноти людської репродукції й ембріології у Відні.

«Деякі дослідження виявили значне скорочення у смертності людських свіжих зразків сперми. Але нічого не було відомо про можливі наслідки від гравітаційних змін для замороженого людського генетичного матеріалу. В якому стані він може бути транспортований з Землі у космос», - сказала Монтсеррат Боада з центру Dexeus Women’s Health в Барселоні.

Читайте такожВода таки була: вчені знайшли глину на Марсі

Зразки чоловічих клітин були піддані стану, близькому до невагомості, за допомогою невеликого літака. Після цього їх проаналізували на фертильність, концентрацію, рухливість і фрагментацію ДНК. Жодної різниці зі зразками, які лишилися на Землі за звичайних умов, виявлено не було. Вчені визнають, що для остаточних висновків з цього приводу потрібні додаткові дослідження, які за найкращим сценарієм потрібно було б провести на орбіті.