Вчені знайшли спосіб, як вирощувати рослини на Марсі / NASA

Для астронавтів майбутнього, які вирушать на Марс, це точно хороша новина. Коли вони сядуть за стіл на безплідній червоній планеті, було б добре, якби у них було багато зелених овочів. Жорстоке марсіанське середовище завжди ставило під сумнів можливість займатися там сільським господарством. Але вчені переконані, що знайшли рішення для проблеми. Потрібно вкрити марсіанську поверхню листами матеріалу, який може перетворити холодні й сухі породи сусідньої планети на придатний для фермерства ґрунт.

Як пише The Guardian, листи так званого «аерогелю» повторюють земний парниковий ефект, коли енергія Сонця затримується на планеті через вуглекислий й інші гази. Якщо такі листи правильно розкласти на Марсі, вони можуть нагріти ґрунт і розплавити достатню кількість криги на поверхні, щоб рослини лишалися живими.

Читайте такожУ NASA розповіли, чому американські астронавти відсутні на Місяці і Марсі

Відео дня

«Якщо ми хочемо збудувати стійке середовище для життя на іншій планеті за допомогою сучасних технологій, цей підхід може бути дуже корисним. Він абсолютно масштабований. Тож площа покриття може складати від кількох квадратних метрів до великих регіонів на планеті», - сказав Робін Ворсворт, який працював над розробкою листів у Гарвардському університеті.

Якщо людство вирішить розширити площу свого існування за межі Землі, як заповідав фізик Стівен Хокінг, йому доведеться опанувати мистецтво вирощування продуктів харчування в інших світах. Середовище на Марсі цьому зовсім не сприяє. Планета безплідна, суха і постійно бомбардується радіацією. Ґрунт містить потенційно токсичні хімікати. А тонка атмосфера бідна на азот. В минулому вчені й письменники-фантасти пропонували «тераформувати» інші світи.

Читайте такожАстронавт «Аполлона 11» розповів про настанови Хокінга щодо колонізації космосу

Цей підхід передбачає повну перебудову атмосфери. В 1971 році американський астроном Карл Саган допускав, що випаровування криги на Північному полюсі Марса вистачить, щоб достатня кількість води в атмосфері зробила свою справу. Але більш помірковані ідеї пропонують створити теплиці.

Листи аерогелю не вирішують повністю всі проблеми. Але вони можуть допомогти у майбутньому створити родючі оазиси на пустельній планеті, на яких рослини зможуть пустити коріння.